Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2006 12:29 - Корпорацията: Патологичното преследване на печалба и власт
Автор: ssstto Категория: Бизнес   
Прочетен: 7359 Коментари: 14 Гласове:
0

Последна промяна: 30.11.2006 12:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Описание: "Запомнете, Земята не умира, нея я убиват и хората, които я убиват имат имена и адреси."

Във филма участват Майкъл Мур (режисьорът на филма“9/11 по Фаренхайт”), Ноам Чомски, Наоми Клайн (авторката на “Без лого” No logo) и Милтън Фридмън (Нобелова награда за икономика). Със специалното участие на “Топ консултантите на ФБР относно психопатите” , защото както шеговито се изразяват в рецензиите за филма: “Corporation” е изследване върху патологията на печалбата и властта. Носител на 24 международни награди.

Авторите правят анализ на корпорацията "като машина за странични явления". Те дори й поставят диагноза, на основата на характерни проявления, свързани с вредите, причинявани на околните:

Вреди за работниците: уволнения, разбиване на профсъюзи, пожари във фабриките, експлоатация;
“Фланелка, която се продава за $14.99, докато жените, които са я направили получават за труда си $0.03. Маркови сака за $178, докато работникът получава $0.74 за всяко сако. И някои от тези работници в страните от Третия свят са 13-годишни деца! Корпорациите виждат тези гладуващи хора, като развяващи знаме, на което пише: “Елате и ни назначете. Ще работим за $0.10 на час, защото с тези пари ще можем да си купим ориз и да не умрем от глад.” Когато надниците започнат да се  вдигат, т.е. хората вече не са толкова закъсали, корпорациите напускат страната и отиват при “следващата група закъсали”. Това е науката за експлоатацията.”

Вреди за човешкото здраве: токсични отпадъци, замърсяване, синтетични химикали,
“Ако ви застрелям с пистолет – това е престъпление. Ако ви изложа на действието на химикали, които знам че ще ви убият? Каква е разликата? Разликата е, че те ще ви убиват по-дълго. В момента ние сме в разгара на епидемия от рак, и у мен няма капка съмнение и съм документирал основанията си за това, че промишлеността носи голяма част от отговорността за тази повсеместна епидемия от ракови заболявания.”

Тези, и още много други проблеми, са разгледани във филма: корупция, измами, заграбване на общественото пространство, изследвания, целящи да открият как да накарат децата по-ефективно да “мрънкат” на родителите си, за да им закупят нещо и т.н.

От torrents.data.bg където е нужна регистрация, в bgnova не е необходима 
 http://bgnova.org/index.php?idx=details&id=cdfe892f116ce189f5b8842d81357ad613ffd04e

http://torrents.data.bg/details.php?id=64269&hit=1&sid=ii93czr20g6je8tw460t
http://movies.yahoo.com/movie/1808565671/details




Тагове:   власт,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. nmishev - За корпорациите
30.11.2006 20:37
Според мен корпорациите имат две страни. Ти излагаш само лошата. В Третия свят е ясно -там корпорациите смучат като кърлежи.
Но нека погледнем и хубавата страна. Примерно в България. Какво лошо има да се окрупнява големия бизнес. Така се създават повече ресурси. Дали империята на Бил Гейтс ще има ресурса да измисля нови продукти ако е някаква мъничка софтуерна компания?! А нека не забравяме че той и неговия голям екип са хората които помагат да се развиват новите технологии по света. Не че правя реклама, но откакто имам компютър, нямам друга операционна програма освен Windows.
Сега за другата страна на корпорациите. Наистина, там където се целят, често съответната страна е пропита с корупция и те се възползват от нея. Експлоатират биологичните ресурси, хората които живеят в това населено место, съсипвот природата.
Може би един ден бих написал книга със заглавие "Корпорация от нов тип". Корпорация която ще бъде по-отговорна към хората и природата, които използват. Проблемът е богатите - държави и хора, да осъзнаят своята отговорност и да започнат да се държат по-човешки. Когато човек се сдобие с власт и пари и се променя неговото съзнание. Дано и тези хора се променят - все пак сред тях има просветени и образовани хора.
цитирай
2. nakom - с
30.11.2006 23:25
Мишев не мисля че си прав.Окрупняването на всякъде създава небивали проблеми не само от икономически а и от социален тип.Корпорацията няма съвест - има само мениджъри които я водят към печалба.Ако не я водят на там - биват сменяни от такива които я водят.Изчерпят ли се цивилизованите варианти - да му мислят хората.
В света на пари цивилизация , доброта , етика , хуманност са смешни и празни думи.
цитирай
3. nio - Майкъл Мур е много сериозен авто...
30.11.2006 23:34
Майкъл Мур е много сериозен автор:-)))

Я виж къде ги работят тия фанелки по $0.03 щото живо се интересувам.В България нормата е около 50 фанелки средно разделено във веригата.При минимално заплащане 15лв/труд плюс осигуровки/ и без да се брои брак и т.н. излиза 30 стотинки.Или нашите работят бавно и скъпо или тия гадните капиталисти са изровили някое място по света дето плащатат няколко пъти по-малко.
Аз си мислих за Китай ама там в провинцията заплатите са като нашите./за Пекин не говоря/

Ти потърси,пък аз ще почерпя.:-)))
цитирай
4. анонимен - за nakom
01.12.2006 13:29
а защо си мислиш че шефовете на фирми от малкия и средния бизнес, имат съвест и не им фалират фирмичките, ако не носят печалба. Аз лично предпочитам да ме управляват образовани мениджъри без съвест, отколкото селски тарикати без съвест. затова гласувам с две ръце за окрупняване на бизнеса в България, и дай боже повече фалити като влезем в европейския съюз.
ункас
цитирай
5. nakom - Защото анонимка
01.12.2006 15:11
има огромна разлика във влиянието на една мултинационална корпорация с еди какъв си пазарен дял в еди кой си сегмент и цеха за кренвирши от Куртово Конаре.След като се налага да ти го разяснявам , ще съм търпелив и ще ти го обясня до край - едно е да съдиш цеха в К.Конаре , друго е да съдиш МТЕЛ примерно (макар че е баси и примера-ама нека да е на местно ниво че е по смилаемо).В единия случай поне имаш шанс да им навредиш.
цитирай
6. nmishev - За окрупняването - в отговор
02.12.2006 10:06
Нека мишев отговори на м-р Nakom.
Съгласявам се че корпорациите често водят със себе си и след себе си разруха. Но те създават и организация, ред и нова култура. Затова да погледнем лошата и хубавата страна на нещата. Вземете пример с Римската империя. Разрушава и поглъща много държави и племена, но след това съгражда една нова цивилизация. Хората от Античността са били по-чистоплътни, отколкото през Средновековието. Една от причините - отношението на римляните към водата и баните. Да сте чули за чумна епидемия през Античността! А за Средновековието и дори до зората на Индустриалната революция изобилстват примери.
Ако корпоративната първична енергия се съчетае с духовните и хуманните принципи, тогава се получава добра симбиоза между духа и тялото. Сега това ви звучи като утопия /и за момента е такава/, но един ден ще бъде реалност.
цитирай
7. nakom - Да м-р Мишев
03.12.2006 12:49
Не съм сигурен дали е нямало чумни епидемии по Римско време.Същата тази цивилизация не просто падна - отстъпи не на друга цивилизация а на варварите , което е по страшното.Формално погледнато Рим взаимства чужди култури и ги асимилира.Не създава нищо изцяло свое - даже пантеона на боговете му е краден.Но това няма значение на фона на успехите.Проблема е че империите винаги падат , и следва разруха за сметка на гражданите.И да предположим че има империя на едрия капитал - споделете ми моля ви , вашето виждане , на кого ще отстъпи тази империя след като ще притежава - цялата земя да речем.
цитирай
8. nmishev - Отново отговор :)
03.12.2006 15:26
Да, дебатът наистина се нагорещи. Но това е интересното в случая.
Аз отново да потвърдя мнението ми за "двете страни на медала". Или по-точно за корпорациите. Корпорациите, както и Рим, създават ред, но и се приспособяват към него. Вижте един добър пример с Видима Идеал. Благодарение на тази корпорация се създаде едно ново Севлиево. Хората там имат добър стандарт на живот. А по селата, където липсва всякакво окрупняване на бизнеса земята пустее или се обработва неефективно. Корпорациите в повечето случаи са алчни, но носят висок стандарт, нова предприемаческа култура и нови идеи. Изводът: корпорациите са едно по-малкото зло. АКО ИМАШ СМЕЛОСТТА, МОГА ДА ТЕ ПОКАНЯ НА ЕДИН ОБЩЕСТВЕН ДЕБАТ.
цитирай
9. ssstto - Мишев
03.12.2006 18:13
Не бива да сравняваш Севлиево и селата,а Севлиево и някой друг град.Освен това в Севлиево има чужд инвеститор,и не чужд инвеститор като в шивашката индустрия,който всеки ден може да си вдигне чукалата и такива са прекалено много и затова средната заплата при шивачките е 210 лева за миналата година.В селата земята която става за обработване се изкупува на едро и се окрупнява.Това ще се види след година-две когата станат ясни получателите на пари от Евросъюза.Ако станат. "нова предприемаческа култура и нови идеи"-когато имаше случай на отравяне във фабриката на Еврошуз тогава в един репортаж видях на заден фон как един човек мъкнеше количка с два метра кашони върху нея.И в репортажа журналиста питаше защо заплатите в българаският Еврошуз са по-малки отколкото в Италия.
цитирай
10. nakom - Нека да е друг пример освен Севлиево
04.12.2006 02:54
Поне за България.Аз не знам друго такова чудо.А това Севлиево е вечно натикано на предни позиции в такива дебати.За сметка на това има една фабрика в Казанлък - няма да и кажа името.Ако не знаете какво е мерсеризация - аз ще ви кажа.Обработка на преждата с натриева основа и сярна киселина.В този цех влизах с марлена маска и си проклинах живота.Нямате си на идея каква смрад се носеше - това са си отрови все пак.Та в тоя цех работеха хора за 5.50 лв на ден без осигуровки.В другите цехове работеха и за по 4 лв на ден.Говоря за 12 часови смени.Нито синдикати видях там , тия позьори Тренчев и Желязков нито арменския поп.А тази картинка или подобна на нея съм гледал къде ли не.Даже и в ШЕЛ се работеше за 160 лв 2003 г.Сега не знам но не вярвам да е много повече.Така че стига с това Севлиево и с тия утопии че глобализма иде да ни подобри живота.Дайте ми други примери за да не ви замервам с моите.Нямам нищо против дебат.
цитирай
11. thehobbit - Има едно противоречие:
04.12.2006 17:42
" Когато надниците започнат да се вдигат, т.е. хората вече не са толкова закъсали, корпорациите напускат страната и отиват при “следващата група закъсали”. Това е науката за експлоатацията"

Дотук добре.

Ама това означава, че надниците се вдигат и хората стават "по-малко закъсали" и това е именно благодарение на капитализма, нали?

Nio, нашите текстилни работници наистина са доста слабо производителни - особено в сравнение с Китай.

А примери за експлоатация и нечовешки условия на труд има - и в Китай, и в Бангладеш, и в Индонезия, и в ... България.
И в Китай заплатите не са като нашите, най-малкото почасово ...

Та един привърженик на капитализма не му прави услуга, като отрича наличието на експлоатация - напротив :)))
цитирай
12. nmishev - Хвърлям ръкавицата за дебат!
04.12.2006 19:53
Приятели! Нека направим един обществен дебат на тази тема. Ще уредя време и място. Който иска да изрази позицията "за" и "против" и да излезе смело да я защити, нека ми пише на nik.mishev@gmail.com.
цитирай
13. nakom - За хобита
05.12.2006 13:56
Е нали демокрацията беше голяма работа - а социалната държавва - песен изпята.Нали уж точно демокрацията щеше да ни направи равни и да можем да се простираме с равни възможностти.Или - оправяйте се селяни - на мен ми е добре.Много сте сладки костовата чета като опре до социално равенство - който бачка -пичели , който не бачка -итн.
цитирай
14. ego - Демокрацията не може да ни направи равни!!!
07.12.2006 12:21
Равенството пред закона е невъзможно в трите възможни случая:
1. Един управлява всички!
2. Малцинството управлява мнозинството!
3. Мнозинството управлява малцинството!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ssstto
Категория: Политика
Прочетен: 9806907
Постинги: 1481
Коментари: 5889
Гласове: 7094