Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.02.2008 11:59 - Най-прекрасната реч срещу медиите
Автор: ssstto Категория: Новини   
Прочетен: 2681 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 29.02.2008 23:24


Христоматия по парламентарна реторика

На 15.02.2008 от трибуната на Народното събрание Станимир Илчев от НДСВ произнесе най-прекрасната реч срещу медиите. Цялата реч я има само на сайта на парламента и никоя медия не посмя да я публикува цялата от страх да не нагруби колеги. Или пък от мързел копираха декларацията от сайта на НДСВ, която не е същата като речта на Илчев. В речта няколко мазни момента:

Уважаеми колеги! Вече два дни политиците, гражданите, медиите следят с интерес коментарите, които последваха новото действие на комисията, която се занимава с осветляването на архивите на бившите структури на Държавна сигурност и Разузнавателното управление на Министерството на отбраната. Естествено, темата е сложна и противоречива, такива са и реакциите на хората, които се интересуват от нея, както и на лицата, които се смятат за засегнати.
Поводът обаче е много подходящ да се припомни, че функциите на тази комисия бяха обект на опит за изпреварване. Още през месеците август и септември 2007 г. – достатъчно рано преди комисията да извърши действието отпреди два дни, се появиха хора, които създадоха крайно неприемливи спекулации – крайно неприемливи, защото те подвеждаха обществото и бяха предназначени да разместят същинските критерии, с които легитимните институции в такива случаи си служат.
Слава Богу, от два дни един голям балон се спука – балонът за “агентурното минало” на лидера на НДСВ. За съжаление парчета от спукания балон като че ли не удариха както трябва през устата тези, които надуваха балона.
Спомнете си, че известен политик от Парламентарната група на ОДС(ЯНЕ ЯНЕВ), използвайки механизмите на собствената си извънпарламентарна партия, декларираше с голям апломб, че знае неща, които не са известни на обществото, че те всеки момент ще бъдат потвърдени. Той призова …
РЕПЛИКИ ОТ МНОЗИНСТВОТО: Кой е?
СТАНИМИР ИЛЧЕВ: Не споменавам името му, защото отсъства, стремя се да бъда средно коректен към него, но вие знаете кой от глашатаите на тези зловредни спекулации и слухове визирам тук. Тогава неговата партия постави едва ли не ултимативното изискване Симеон Сакскобургготски публично да потвърди или да отрече, че е бил свързан с Държавна сигурност и КГБ.
Ето, комисията, която има законовата тежест и правните основания на повече от едно лице и на повече от една партия, го направи преди два дни.
В този отвратителен ход на клеветниците, бих казал, се оказаха замесени хора, които носят високото призвание да обслужват обществото от информационна гледна точка. Спомнете си това претенциозно списание, което между другото от гледна точка на проблематиката, която трябва да осветява, е професионално компетентно, как беше използвано през м. септември т.г. Спомнете си това хвърчащо заглавие, което се крие зад една мазна въпросителна: “Царят – агент на КГБ?”. Тук няма да прочетете нито факти, нито квазифакти, а само намеци, затворени в първите два абзаца, както и много любопитно изречение за някои министри от квотата на НДСВ днес, изречение, което чухме 1:1 от представител на най-новата парламентарна група преди три дни.
Давам си сметка, че на неизкушените от тези задкулисни игри хора това сега звучи не напълно разбираемо. Затова призовавам всички тях и всички нас да бъдем по-самокритични към себе си, когато влизаме в политически дуели и по-критични към тези от нашите среди, които си служат с такива нечистоплътни методи.
Каква беше целта на този развихрил се през м. август и септември 2007 г. и поддържан съзнателно от някои среди у нас ажиотаж през м. октомври и ноември? Целта беше да се продължи канонадата над една легитимна българска политическа сила, която е представена в Четиридесетото Народно събрание и участва в управлението на страната, да се дискредитира нейният лидер, нейното ръководство да се държи в състояние на организиран стрес. Съгласете се, че това са похвати на хора, обучени да си служат с тези похвати или още от детинството си изкушени от такива игри.
Българските граждани трябва да знаят, както днес е цитиран виден общественик в наш всекидневник, че пазарна икономика наистина може да се постигне или да се започне изграждането й за шест месеца, плуралистична политическа система – за шест години, но според този човек шестдесет години били нужни, за да се създаде и укрепне гражданското общество. Гражданското общество в нашето общество ще бъде толкова трудно постигнато като цел на всички българи, колкото по-свободно, по-необезпокоявано и по-брутално действат такива хора.
През последните дни наблюдаваме напъните на една дузина звездобройци, ясновидци  (специалистката по хороскопи Алена беше при Бареков), прогностици от нестандартен калибър, които се занимават, представете си, с Министерския съвет и конфигурацията в него, с близкото и по-дългосрочно бъдеще на политическите партии, с тайнствените ферментации във и извън парламента.
ГЕОРГИ БОЖИНОВ (КБ, от място): С един кмет. :)
СТАНИМИР ИЛЧЕВ: Аз пак поставям въпроса: кой мобилизира тези хора? От кои гънки на енигматичния български ландшафт ги изкара? По какъв начин ги заведе в някои телевизионни и радиопрограми и им даде иначе скъпата графична площ на централната преса? Кой поддържа тази инспирация и този удивителен синхрон между говорещи, намекващи, пишещи, снимащи и коментиращи, докато не настъпи опровержението на собствените им твърдения?
Има една обобщаваща дума като опит да се отговори на въпроса кой: българското закулисие. То си остава все още много силно и много жилаво. То прибави към някогашния си политически ресурс и икономически ресурс. То може да дирижира такива кампании и да ги поддържа толкова дълго, колкото му е необходимо.
Призовавам всички парламентарни групи, всички вас, колеги, независимо на какви длъжности сте във вашите партии, във вашите парламентарни групи: вгледайте се в стилистиката на тези, които предпочитат такива занимания пред прозрачността, обективността и толерантното отношение към оторизираните институции! Питайте ги не прекрачват ли границата на допустимото, когато се самообличат във функциите на структури, институции и органи, както на Комисията по досиетата. Криейки се зад колективни решения и декларации на своите партии, те не излагат ли и своите партии, не ги ли превръщат в таран на действия, които имат за цел не да продължи стабилизацията на страната, може би точно обратното – да предизвикат разместване на пластове и да дават изкуствено дишане на кръгове, които се стремят да постигнат своята еманципация непрозрачно и нелегитимно.
Отправяме този призив и към извънпарламентарните партии, тъй като се готвят за предстоящото през 2009 г. сериозно политическо състезание. Не ни се вярва, че ще успеят тези, които си служат с подобни подривни способи. Искаме да вярваме, че ще успеят тези, които разказват на обществото за същинските си намерения, популяризират собствените си програми, припомнят това, което са постигнали, и самокритично признават това, което не са успели да постигнат.
Най-накрая искам да споделя пред вас и схващането, че тази тема, този въпрос би могъл да ни обединява без необходимост да провеждаме официални консултации, без необходимост да се обръщаме към комисията на господин Батилов и непременно да сезираме органите. Между другото, в рамките на въпроса, по който сега се изказвам, органите – правораздавателни, правозащитни, бяха безмълвни – те като че ли по своемо се наслаждаваха на игривото поведение на един български политик, който започна да се съизмерва с всеки, с който в своите мечти и сънища желае да се съизмери.


Тагове:   най,   медиите,   реч,


Гласувай:
0



1. анонимен - Ако беше независим...
29.02.2008 18:56
да му повярвам, но е от НДСВ, следователно...и той служи на тези от "задкулисието"
цитирай
2. ssstto - не съм много съгласен
29.02.2008 20:34
Може Зaдкулисието вече да няма нужда от Симеон и затова да гъдулка компромати срещу него. Или Царьот е от Задкулисие2(358) и то води война със Задкулисие1.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ssstto
Категория: Политика
Прочетен: 9782080
Постинги: 1481
Коментари: 5889
Гласове: 7094