Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2007 20:54 - За птиците и политиците
Автор: ssstto Категория: Политика   
Прочетен: 1747 Коментари: 0 Гласове:
0



Интересите на птиците и интересите на политиците       
Окончателният вариант на зоните по "Натура 2000", приет в четвъртък, включая отложените. Птичите са в червено, а за местообитанията - в зелено.
В името на оцеляването си правителството отложи 32-те зони от "Натура". Чак на 15-годишна отсрочка не може да разчита, но поне до края на мандата си може да влачи решението за тях

Милен Енчев вестник Сега 20.02.2007

Имаше една умопомрачителна фраза по време на дискусиите около "Натура 2000" в парламента - един депутат от управляващото мнозинство апелира при изграждането на екомрежата у нас да се "съвместят интересите на птиците и интересите на хората". Ако птиците можеха да говорят, щяхме да знаем какво искат. Засега знаем със сигурност единствено какво Европейският съюз иска от България за "Натура", и то е същото, което изисква от останалите си 26 члена. Двете евродирективи, по които се изгражда мрежата, са написани и преведени на достъпен човешки и въпреки това българското правителство очевидно не ги схвана. Миналия четвъртък то минимизира и най-минималния по площ вариант, предложен от екоорганизациите, проучили и картирали потенциалните зони. В резюме: от 114 места, първоначално предложени от Българското дружество за защита на птиците като минимален вариант по европейските критерии, кабинетът одобри 109, 17 от които отложи за октомври, а други 5 сви наполовина. От 225 зони, предложени от федерация "Зелени Балкани" и останалите, работили по директивата за местообитанията, правителството одобри 196, 15 от които са отложени също за октомври (29 големи горски района изостанаха от списъка "за прецизиране на границите" до май и тяхната съдба засега не е ясна).
Министрите се чудеха

как да обяснят решението си и наговориха куп измислици

Първо: че отложените 32 зони се нуждаят от допълнително прецизиране на границите (премиерът Станишев, в четвъртък). Още на другия ден регионалният министър Асен Гагаузов изтъкна коренно различен мотив: ами в тези места има обществено недоволство против мрежата и в месеците до октомври еколозите, проучвали зоните, ще се наложи да подготвят още няколко пледоарии в защита на предложенията си, та да се убедят хората в ползата от защитените зони и да се кротнат. Празни приказки - някои от най-шумните протести, в Разлог и Добринище например, не бяха удовлетворени - Национален парк "Пирин" си остана в границите си, които пък съвпадат с "Натура"-зоната там и ски писти в него няма да се правят. Сред отложените пък има места, където хора няма, а камо ли обществено недоволство - Дервентските възвишения например между Странджа и Сакар. Те ще да са били отложени по друга причина, която и за еколозите все още е енигма - може би заради проекта за петролопровод Бургас-Александруполис. Освен това, екоорганизациите вече няколко месеца обикалят по места с представителите на екоминистерството, за да информират общините и са наясно, че диалог с общините не е възможен, още повече че те трябва с благи думи да популяризират строгите ултиматуми на Евросъюза. "Докато говорех на срещата с варненските общини, каварненският кмет Цонко Цонев например през цялото време говореше паралелно с мен", разказва Ирина Матеева от БДЗП. Ако една община иска да строи курортни селища, както е по цялото Черноморие в момента, никакви срокове не са в състояние да охладят инвестиционната й страст. Доказателство за това е и същата община Каварна. Макар че е сред отложените за октомври места, никой не пожела да чака новото правителствено решение, а единодушно съветниците гласуваха да отпуснат 100 000 лв. за ново проучване на зоните около Калиакра.

Поне 90% от зоните ще се върнат обратно в мрежата

през октомври, защото са си защитени територии, "успокои" министър Гагаузов, визирайки "Дуранкулашко езеро", "Калиакра", "Шабленски езерен комплекс" и др. Уловката тук е с имената. "Натура"-зоните всъщност са доста по-големи от вече защитените територии, на които са кръстени. За сравнение: Дуранкулашкото езеро е защитена местност от 446.5 хектара, а съответната зона е на 3356 ха; площта на защитена местност Шабленско езеро е около 511 ха, а на зоната - 3195 ха; резерват "Калиакра" е 687.5 ха, а "Натура"-зоната за птиците - 16 172. И тъй като правителството реши, че вече урбанизираните територии и тези с готови устройствени планове до издаването на министерските заповеди за новите зони ще бъдат автоматично вадени от "Натура", може да се предположи що за мотив стои зад решението за отлагане. Въпросът е могат ли до октомври общините да форсират изменения в устройствените си планове и да откъснат някаква земя от така предложените територии. Подробните устройствени планове (ПУП) не подлежат на оценка за въздействие върху околната среда и държавата не се бърка пряко в тях, тъй че това са най-вероятните "заварени положения", които ще бъдат сервирани през октомври.
Екоминистърът Джевдет Чакъров пък увери, че България няма да има проблем с Европейската комисия заради забавянето на зоните и даде пример с Германия, на която й е отнело 15-ина години да си оправи мрежата. Възможно е на самия министър

фактът, че "има и по-зле", да му действа успокояващо,

но той би трябвало да е наясно, че България и Румъния, както и предните 10 членки няма да имат толерансите на старите страни членки. Преди години изграждането на паневропейската екомрежа е ставало "яваш-яваш" и комисията е прощавала протакането на страните членки. Сега обаче екополитиката на Брюксел е превключила на много по-бързи обороти и има ясни стратегически цели, доста амбициозни - до 2010 г. да се спре изчезването на видовете на територията на съюза, до 2020 г. да изчисти Средиземно море и пр. Биогеографските семинари между страните членки и ЕК, посветени на зоните за местообитанията, у нас ще трябва да се поберат в идните 2-3 години, след което зоните ще бъдат обявени със заповеди. Старите страни членки са имали срок от 3 години да приложат директивата за местообитанията, приета през 1992 г., и повечето не са го спазили, а една част още не са си свършили работата по зоните.
Фактът, че правителството е отложило въпросните 32 зони и няма да ги внесе заедно с другите веднага, не го спасява от отговорността за тях. Съдът на европейските общности в Люксембург вече се е произнасял по такива дела за предложени от екоорганизации, но необявени зони - става дума за Франция и Испания. В случай че екосистемите в отложените зони бъдат увредени или унищожени,

България може да понесе солени санкции

Тук политически удобният момент е, че санкциите вероятно няма да се стоварят на това правителство, а на следващото, че е и на по-следващите. Ситуацията е подобна на решенията за III и IV блок на АЕЦ"Козлодуй", които бяха вземани от две предходни правителства, а негативите се консумират едва сега.
Вярно е, че ЕК налага санкции много рядко, но не е вярно, че те са символични, както преди време, в разгара на протестите срещу "Натура", се бе изказал шефът на Института за пазарна икономика Красен Станчев. Процедурата е следната: ако разбере, че дадена държава нарушава екозадълженията си, ЕК й изпраща писмено предупреждение да се поправи и чака отговор до около 2 месеца. След това изпраща последно предупреждение, вече аргументирано. Ако страната замълчи по въпроса или не спази предписанията, ЕК има право да заведе дело срещу нея в Люксембург. Първоначално съдът не глобява. Ако след време комисията реши, че страната не спазва решението на съда, повтаря процедурата с двете писмени известия. Ако се стигне до второ дело в Люксембург, по предложение на ЕК съдът може да наложи и крайната мярка - парична санкция. След 11 години забежки от екозаконодателствотo на съюза Франция беше глобена заради липса на адекватни режими в един риболовен район - 20 млн. евро еднократно и 57.8 млн. евро на всеки 6 месеца, докато си оправи нарушенията. Това е една от най-солидните глоби на съда, касаещи "Натура". В края на миналата година Полша, член на съюза едва от 2 години, бе заплашена от спиране на структурните фондове (още по-тежка санкция) заради инфраструктурни проекти в птичи зони по прелетния път на птиците Виа Балтика.
Българското правителство очевидно не може да се надява на германска отсрочка, но е очевидно, че нищо не го принуждава да вземе спешно, непопулярно за местните хора и инвеститорите, решение. Всъщност от гледна точка на партийния комфорт на кабинета може да бъде наречено и соломоновско. Проблемът бе замразен, а кой и кога ще го решава, не може да бъде грижа на една тройна коалиция, чийто мандат уж изглеждаше, че свършва чак през 2009 г., но кой знае. Понякога и една "Натура" може да обърне правителствената кола...
segabg.com/online/article.asp?issueid=2566§ionid=5&id=0001401
 

Случки в отложената "Натура"
от Албена ПИНО, Диана ИВАНОВА, Варна,вестник Дневник
Едва ли за някого вече е тайна, че зад отложените по искане на кметовете зони от екомрежата "Натура 2000" стоят малки, големи и още по-големи инвестиционни интереси. Някои градоначалници не скриха, че сега ще започне бърза процедура по смяната на статута на тези земи.

Въпреки че натежава мнението, че до октомври масово ще бъдат приети подробни и общи устройствени планове (ПУП и ОУП), има оптимисти, които смятат, че времето няма да стигне за застрояване на местата, така че вече да не "стават" за "Натура". "Дори да нямаше "Натура", някои от заплануваните проекти са толкова увреждащи, че ако въобще се разглеждат, тяхната оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) трябва да бъде отрицателна", смята Петър Шурулинков от Института по зоология към БАН, който е участвал в инвентаризацията на поне 25 зони за мрежата.

Той изтъква намеренията за ски комплекси на Кулиното и Добринище в Пирин или ваканционни селища край Дуранкулак и Шабленската тузла (виж по-долу). "За жалост ОВОС у нас е почти формалност, наемат се от инвеститора учени продажници и те винаги ще напишат положителна оценка, дори ако става дума за голф игрище на мястото на езерото Сребърна", каза Шурулинков.

Ирина Матеева, която отговаря за европейските политики в Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), се опасява, че предложението на регионалния министър Асен Гагаузов от "Натура" да бъдат изключени и всички места с концесии за добив ще намали допълнително териториите.

Къде какво се планира

Шабленско езеро - има проект за ваканционно селище около Шабленската тузла

Дуранкулашко езеро - по неофициална информация земите, северно от Дуранкулак, вече са купени за застрояване. Има заявен интерес за изграждане на комплекс с 10 хил. легла

Калиакра - на тази територия е планувано нашумялото селище в арабски стил за 100 млн. евро, има планове за голф игрища и интерес за ветропаркове от няколко компании. Трите зони попадат в полезрението на енергийната компания Ей И Ес (AES) за енергийни паркове.

Варненско-Белославски езерен комплекс - в стратегическите документи на Варна е залегнало там да се преместят товарните терминали на Варненското пристанище, макар че избраното за това място е в защитената местност "Казашко" и жителите на едноименното село са против проекта. Освен това в Белославското езеро "Газтрейд" започва да строи най-големия в Източна Европа комплекс с пристанище и складова база за газ и течни горива, за което компанията вече е купила 100 декара.

Долината на река Батова - там също има желания за ветроенергийни полета, голф игрища и ваканционни комплекси, сред които е проектът "Голдън вали" (Golden Valley) на варненската "Евросилекс" за 100 млн. евро. От години има искания за изграждане на нови манганови мини край с. Оброчище, което според еколозите би отровило реката, резерват "Балтата" и Албена. Затова курортният комплекс води дела. От общината в Аксаково заявиха, че имат стотици заявки за подробни устройствени планове и смяна на статута на земеделски земи.

Иракли - Емине - има стотици инвестиционни намерения. Зоната стана известна с проекта на "Суис пропъртис" за ваканционно селище. Освен това "Русалка" има голф проект. Общинарите в Несебър започнаха вече наред да одобряват устройствени планове.

Камчия - миналата година израелска фирма искаше да строи вилно селище с 250 апартамента, но "заплахата" от "Натура" замрази включването на терена в новия устройствен план на община Аврен. Очаква се сега това да бъде направено до октомври. Кметът на Москва Юрий Лужков купи 128 декара, за да изгради вилно селище и спортен комплекс. Според кмета на общината Красимир Тодоров заявените руски инвестиции в района ще стигнат 100 млн. евро

Плаж Шкорпиловци - имаше проект за изграждане на най-големия курорт на Северното Черноморие - с 35 хил. легла за 1 млрд. лв., който позамря. Кметът на Долни чифлик Борислав Натов се зарадва на отлагане на зоната за "Натура" и заяви, че до октомври ще тече ускорена процедура по актуализация на устройствените планове. В Шкорпиловци строи и ирландската "Кендар".

Дервентски възвишения - вероятно отложено заради нефтопровода Бургас - Александруполис. Еколозите твърдят, че той може да се реализира, без да вреди на видовете, като се избягват определени места

Провадийско-Роякско плато - има проекти за вятърни генератори и кариери за инертни материали

Добростан - зоната е в Родопите над Пловдив. Тя включва резерват "Червената стена". Еколози предполагат, че причината за отлагането й са дърводобивът и намеренията за изграждане на малки водни централи

Бакарлъка, Бургаско - план за изграждане на ваканционен комплекс при с. Росен с голф игрища и спортни съоръжения

Палакария, Самоковско - "Главболгарстрой" иска да строи спа-комплекс

Триград - Мурсалица, Родопите - за този район има неофициална информация, че масово се сече дървесина и се прехвърля директно в Гърция. Има намерения и за ски комплекс под връх Перелик.

Среден Пирин - Алиботуш - проект за ветрогенераторен парк на и около връх Орелек. По неофициална информация вече се готви ОВОС. Има планове и за местността Попови ливади. "Там вече има застрояване, за което се изсичат вековни смърчови и борови гори", твърди Шурулинков от БАН. По думите му районът на юг от Попови ливади отговаря на всички изисквания за строг природен резерват. В зоната има желания за изграждане на мини ВЕЦ. Някои вече са изградени или са почти готови, а други чакат одобрение.


http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=312715
image

В червено са отбелязани всички зони по Директивата за местообитанията, които правителството извади от списъка за Натура 2000 за преразглеждане.
Автор: СДП "Балкани"

image
В червено са отбелязани всички зони по Директивата за птиците, които правителството извади от списъка за Натура 2000 за преразглеждане.

Автор: Българско дружество за защита на птиците



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ssstto
Категория: Политика
Прочетен: 9806240
Постинги: 1481
Коментари: 5889
Гласове: 7094