Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.01.2012 13:26 - Благодарим Ви г-н Плевнелиев, че ни плащате милиони за да не работим
Автор: ssstto Категория: Политика   
Прочетен: 810 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 12.01.2012 12:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Покрай снегопокалипсиса по магистралите един въпрос отново не ми дава мира: 

Как Министерството на регионалното развитие и благоустройството си гарантира, че фирмите които кандидатстват за строеж на магистрали и снегопочистване,  разполагат с декларираните машини, а и дали като започнат работа използват толкова машини, колкото са заявили, и дали когато министрите ходят с журналистите по фотосесии на магистрали за "инспекции" се сещат да инспектират броя на машините на обекта?

 На мен този въпрос ми хрумна това лято, когато видях, че линията Първомай-Димитровград, чието пускане се отлага не знам колко време вече, се строи от две фадроми, три камиона, два валяка, два грейдера и едно кранче. Сториха ми се малко на брой, но пък малкият им брой е разумно обяснение за забавянето в строежа на линията. Кой не би излъгал колко машини има, като знае, че като дойдат политици  никой няма да им брои машините, а ще искат само да се снимат с тях, като се окалят колкото се може по-малко? 

Този укиенд от изявления на Цветан Цветанов стана ясно, че снегопочистващите фирми лъжат за наличната си техника.

Стана ясно и че не е ясно кои са снегопочистващит фирми, защото пътната агенция е свалила списъка им от сайта си, нещо което се практикувало при тройната коалиция, значи сигурно е било лошо.  

Шефа  на агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Лазар Лазаров описа по БТВ ситуацията така: когато пече слънце, фирмите печелят, когато завали сняг – губят, защото работят.  

Той обясни как до 2010 г. за зимно почистване пътната агенция е плащала на фирмите по 35 млн. лева. Но след сключването на новите договори  през  2010-2011,  по времето на царуването на Росен Плевнелиев, за 2011-а година. са платени около 50 млн. лева.

Договорите за снегопочистване са били сключени след търгове, като идеята на министъра, който си мисли, че като е бил успешен бизнесмен разбира много от макроикономика,  беше, че заради конкуренцията в бранша на търговете ще има голям брой кандидати, което ще доведе до смъкване на цените. Отделно с 4-годишните договори щяло да се даде шанс на компаниите да могат да си купят нужната им техника.  

Но конкуренция не се е получила-от 27 търга за 11 е имало само една оферта, а в други 9 – по две.

Отделно от това снегопочистващите фирми и не си правят труда да купуват нови роторни снегорини за по 200-300 хиляди, а  декларират като снегорини самосвали на които зиме слагат по едно гребло и воала.  

А от статия на вестник Сега излиза, че в цялата страна има един нов свестен роторен снегорин-в държавната компания “Автомагистрали”, но пък там нямат  шофьор за машината.  

Като подарък за снегопочистващите фирми Цветан Цветанов разкри, че е разпоредил внезапни проверки на техниката им, и проверките вече няма да са изненадващи, хепиенд.



Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ssstto
Категория: Политика
Прочетен: 9811945
Постинги: 1481
Коментари: 5889
Гласове: 7094