Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.07.2017 19:38 - часът на баба и дядо :УНИКАЛНИЯ БЪЛГАРИН ПЕТЪР ДЪНОВ ПЕЧЕЛИ УВАЖЕНИЕ за БЪЛГАРИЯ- вяра в силата на човешката доброта и възвишеност.
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 2478 Коментари: 3 Гласове:
14

Последна промяна: 26.07.2017 09:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

НА УНИКАЛНИЯ БЪЛГАРИН ПЕТЪР ДЪНОВ ИМЕТО НЕ ЗАТИХВА-   ПЕЧЕЛИ  ПРИВЪРЖЕНИЦИ, УВАЖЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ, дала простор на исполинските му идеи за здраве, доброта и почитане на Бог, като  начало и верен път за предстоящата промяна на хармоничното човешко общество. Делото на  човеколюбеца, лечител и философ Петър Дънов (известен още като Беинса Дуно и Учителя) и сега се изследва и разпространява у нас и по света. Голям е интереса на чужденците към неговия  вълшебен  лековит танц Паневритмия, заради който се провеждат ежегодни сборове на Бялото братство на Дънов на едно от  Седемте рилски езера. Има видеа, на танцуващи кръгове на облечените в бяло мъже, жени и деца, изпълнени  с тайнствена божествена или друга космическа връзка между тях? Елита на света дава само положитевлна оценка на приноса му за насаждане доброта и разбиране условията, при които да можем да се потопим и да живеем в Бога, като душа. Докато живее на този свят- човекът трябва да е подчинил език, ум и сърце на жестока безупречност. Лъжа, кражба,омраза, злоба гордост  отнемането на живот е непростим грях,  изкушенията , неполагане грижа за здравето- също. Бог не живее в човек. който се изкушава. За да се наложи хармония, обич между хората и любов към Бог! Животът  на Петър Дънов  протича в изнасяне беседи- поучения. Няма такава друга личност, но той е БЪЛГАРИН! 

Отзиви на  негови последователи и изследователи от най-далечни краища на света показват че сред тях се откроява знаменитият руски художник, хуманист и общественик Светослав Рьорих, живеещ в Индия, син на величавия художник, писател, пътешественик, изследовател и философ Николай Рьорих. Светослав Рьорих беше голям приятел на България и е бил няколко пъти в нашата страна. Той се интересуваше от делото на Дънов, когото високо уважаваше. Според него баща му Николай също е проявявал интерес и респект към Дънов и неговото Бяло братство. Между високохуманните възгледи на тези двама духовни титани има прилики и най-важната е вярата в силата на човешката доброта и възвишеност.
В края на 70-те години на ХХ век в разговор в Шри Ланка с прочутия в цял свят Артър Кларк, писател-фантаст, хуманист, природозащитник, се окаяза, че той доста знае за Дънов и се интересува от неговите теории и практики, също е сбрал високи оценки на видни личности от Запада за Дънов, като: Алберт Айнщайн и папа Йоан ХХІІІ. „Тази надарена личност е български голям принос за световния хуманизъм и бъдещия по-одухотворен и по-справедлив световен ред“, каза Артър Кларк. 
Интерес към учението на Дънов проявяваше и авторитетен индийски учен проф. Локеш Чандра, счита  Дънов  равен на великия Махатма Ганди. Проф. Чандра споделя, че през Втората Световна война  в селото на дъновистите „Изгрев“ в София е живял и индийски журналист, който е писал за Дънов Интерес към Дънов проявява и забележителната Индира Ганди, тогавашен министър-председател на Индия. Ето оценки за делото на Дънов от други видни чуждестранни личности. Забележителният американски учен проф. Алберт Айнщайн казва: "Цял свят се прекланя пред мен, прекланям се аз пред Учителя Петър Дънов от България." "Аз съм един мъдрец, Учителят ми е в България и той е Петър Дънов.", възкликва Онисабуро Дегучи, водач на японското духовно движение „Оомомото“. През 1926 година Братството установява връзки с „Оомомото“, една от най-влиятелните духовни организации в Япония преди Втората световна война. Най-известният представител на тази школа е Морихей Уешиба - създателят на айкидо. Айкидо се превежда като “Пътят на хармонията” или “Пътят на любовта”. А често определението, което дава Учителят Петър Дънов за своето учение, е "Учението на Любовта". 
"В днешната епоха най-големият философ, който живее на земята е Петър Дънов", възкликва Джузепе Ронкали, по-късно папа Йоан XXIII. Джузепе Ронкали е представител на Ватикана в България през 1925-1935 г. Тук той се запознава с учението на Дънов. По време на Втората световна война спасява много хора от фашистките репресии и смърт. От 1945 до 1953 г. той е представител на Ватикана в Париж. По това  време там започва духовна дейност и Михаил Иванов (основен разпространител на теориите и практиките на Петър Дънов по света). Ронкали става папа Йоан ХХIII през 1958 г. и прави една от най-големите реформи в католицизма. Наричан е: “благият папа” и “добрият папа"". До края на живота си остава добър приятел на България. 
     Има доказателства, че еврейският равин Даниел Цион има много добро отношение към Петър Дънов. При срещи двамата разискват проблеми, отнасящи се до моралното развитие на хората по света и най-вече - в България. По време на Втората световна война Даниел Цион и група от видни български евреи идват при Учителя с молба да пази скъпоценностите на Софийската синагога, докато свърши войната. След края на войната евреите си ги получават обратно, без никакви липси. 
Има сведения, че великият руски писател и хуманист Лев Толстой и Петър Дънов са поддържали писмена връзка. Човеколюбието, стремежът към възвишен природообразен живот, високата оценка на каузата на славяните сближават учението на Дънов и учението на Толстой, наречено толстоизъм. Но те се развиват независимо едно от друго.  Стремеж към по-задълбочено изучаване на учението на Дънов в наши дни прави и известният японски учен проф. Масару Емото, изследовател на водата и направил уникални открития за нея. Известно е, че Учителят в своето учение величае водата като жива, така както я определя и проф. Емото по-късно. През 2008 г. проф. Емото  посети България и отиде на събора в Рила, за да види този източник на енергия, каквото е масовото изпълнение на Паневритмията с желание да изучи нейните движения. Известно е, че Рила означава „Планината, която дава вода“. Малко се знае, че в наши дни поклонник на Петър Дънов е и прочутият моден дизайнер Пако Рабан. Преди няколко години той посети България, поклони са на гроба на Учителя и гледа демонстрация на паневритмични упражнения. После пред френски журналисти е заявил: „Най-общите впечатления от прекрасните ритуали на последователите на Беинса Дуно (Дънов) показват, че става дума за хора вярващи в Бог като всички християни, но християнство, премесено с пречистващото и жизнеутвърждаващото учение на Дънов, което по особен начин кристализира най-хуманното и от останалите вярвания в света.“ 
     Има една българка, за която малцина знаят. Тя е надарена с висок интелект и пропагандира учението на Бялото братство. Казва се Фиола Балман, омъжена е за богат американец и от много години преподава Паневритмия зад океана. През далечната 1938 г. Фиола издава в България със свои средства учебник по Паневритмия. Три години по-късно отново влага средства за цветно издание на уникалните танцови стъпки в САЩ. Докъм средата на 2010 г. се знаеше, че тази жизнена жена, вече на 90 години, продължава да преподава стъпките на оздравителната за духа и тялото Паневритмия.  Друга дейна последователка и пропагандаторка на Дънов е красивата чехкиня Ярмела Менцелова, балерина и ученичка на прочутата американска прима балерина Айседора Дънкан. Ярмела е била омъжена за българин и живеела в България. Тя е обучавала хора на различни паневритмични движения и ги е показвала грациозно на масовите събори в Рила.

по материали на  Веселин СЕЙКОВ  от 2010 г

ВРЕМЕ Е ДА ОЦЕНИМ, ДА СРАВНИМ

ОТ БЪЛГАРИЯ ПРОИЗЛИЗА  КЪМ СВЕТА ПОЗИВ ЗА ДОБРОТА, ОБИЧ- ГЛАСЪТ НА БОГ,  ХРИСТИЯНСТВО, ПРЕМЕСЕНО С ПРЕЧИСТВАЩОТО И ЖИЗНЕУТВЪРЖДАВАЩОТО УЧЕНИЕ НА ДЪНОВ, КОЕТО ПО ОСОБЕН НАЧИН КРИСТАЛИЗИРА НАЙ-ХУМАННОТО И ОТ ОСТАНАЛИТЕ ВЯРВАНИЯ В СВЕТА

ДОКАТО В СВЕТА СЕ ВИХРИ ТЕРОРИЗЪМ, СТРАХ, НАСИЛИЕ, НАСАЖДА СЕ НОВО РОБСТВО И ДОКАРВАНЕ ХОРАТА В КРАЙНА БЕДНОСТ.
  В България не е имало комунизъм, но имаше задължителен атеизъм. Църквите действаха под обсада:
ЗАЩО ЧАСЪТ НА БАБА И ДЯДО:  те живяха в епохата на задължителния атеизъм-  време е да го изтръгнат от умовете си и да се обърнат към Бог

 
image










Гласувай:
14



1. zaw12929 - ВРЕМЕ Е ДА ОЦЕНИМ, ДА СРАВНИМ ОТ ...
24.07.2017 19:48
ВРЕМЕ Е ДА ОЦЕНИМ, ДА СРАВНИМ
ОТ БЪЛГАРИЯ ПРОИЗЛИЗА ПОЗИВ ЗА ДОБРОТА, ОБИЧ- ГЛАСЪТ НА БОГ, християнство, премесено с пречистващото и жизнеутвърждаващото учение на Дънов, което по особен начин кристализира най-хуманното и от останалите вярвания в света
ДОКАТО В СВЕТА СЕ ВИХРИ ТЕРОРИЗЪМ, СТРАХ, НАСИЛИЕ
цитирай
2. kvg55 - Петър Дънов е неизчерпаем източник ...
24.07.2017 22:31
Петър Дънов е неизчерпаем източник на мъдрост и знание.
цитирай
3. barin - Здравей, zaw12929. Наистина е у...
25.07.2017 06:27
Здравей, zaw12929. Наистина е уникален, но много хора не го оценяват. Когато съм беседвал с членове на Бялото братство съм забелязал отрицателното, че го величаят повече, поставят го над Исус Христос и не зачитат мнения на други философи и учени за нещата. Моето мнение е положително изцяло, но тези хора се престарават.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 14209019
Постинги: 5609
Коментари: 13044
Гласове: 68274
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031