Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2006 11:21 - Какво стана в Ирак и около него през юли
Автор: ssstto Категория: Новини   
Прочетен: 1387 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 03.08.2006 11:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 5-ти юли В.Сега-ЦРУ е закрило свой отдел, който от 10 г. се занимава с издирването на терорист номер едно в света Осама бин Ладен, писа в. "Ню Йорк таймс". Отдел "Алек стейшън" бил разпуснат още в края на миналата година, а анализаторите му били преразпределени по други отдели.

Проучване във Великобритания за САЩ
1% мислят Буш за добър лидер,а 77 за много лош
2/3 смятат САЩ за империалистическа сила която се стреми към световно господство
24% мислят че действията на САЩ в Ирак ще помогнат за установяване на демокрация
Говорител на американското посолство не се съгласил с тези проценти.Тяхно проучване показвало друго.Общо взето мнението на британците за САЩ било:класово и расово разделена страна,залята от престъпления,а американците обсебени от парите.Хммм,те САЩ ли описват или България?

На националният празник на САЩ 4-ти юли е имало арести на хора.Например ветеран от Ирак(бах мааму вече ги има) искал да участва в парада в столицата Вашингтон с плакат"Подкрепете войниците ни,върнете ги веднага".Друг случай  е 71-годишна бабичка която също искала да участва,но била отведена от полицията за опит за осуетяване на парада.Защо ли ми напомня за 9-ти септември макар да не съм бил на нито една манифестация.Само като чуех тая дума и ми прилошаваше.

Главният прокурор на САЩ заплашил да съди вестник НюЙорк Таймс за това,че издал програмата за подслушване на американците. Републиканците пуснали декларация срещу вестника защото така "застрашавал живота на американците".

от в. Сега:Върховният съвет за отбрана ще проучи политико-военната ситуация в Ирак и ще одобри план за изтегляне на близо 500 румънски военни от Ирак. Официалното съобщение ще бъде направено от румънския президент Траян Бъсеску, след като бъде представен конкретен план за изтегляне и трансформация на румънската мисия в Ирак, посочва “Зиуа”.Според информацията на изданието, до края на годината Румъния ще съкрати военното си присъствие в Ирак от 863 души на 350.

Вначалото на месеца  5 америкаски войници бяха обвинени в изнасилване на 15-годишнаиракчанка,нейното убийството и на цялото и семейство.

Сексуалните престъпления през месеца имаше и на най-виско ниво на срещата на Г-8 Буш.
От в.Монитор- Физическата атака на американския президент Джордж У. Буш срещу германската канцлерка Ангела Меркел, по време на срещата на върха на Г-8 в Санкт Петербург, предизвика бурни дебати в САЩ, съобщи сп. "Шпигел". По време на форума миналата седмица, най-могъщият човек на света разтри за няколко секунди врата на Меркел. Атаката бе толкова изненадваща, че германската канцлерка подскочи на стола си и вдигна ръце, все едно искаше да каже "предавам се".
"Кадрите от случката могат да бъдат използвани във видеоматериал, показващ класически сексуален тормоз върху колежка", заяви демократката Марта Уетстоун пред в. "Сан Франциско кроникъл" и допълни, че такова поведение би било пагубно за всеки един високопоставен мениджър в някоя компания.
"Сиатъл пост-интелидженсър" се разрови сред директивите на ООН за сексуалния тормоз. В тях е посочено, че нежеланият физически допир е сред най-недопустимите неща сред служители. В изброените неща, които при никакъв случай не трябва да бъдат правени е "масаж на врата". "Ужас, колко неприятно", коментира вестникът поведението на Буш.Професорът по политически науки в университета Вирджиня, Лари Сабато, се опита да обясни различните оценки за физическата атака на Буш. "Феминизмът в Щатите вече навлече дълбоко в отношенията между хората. В университета аз самият също внимавам контактът ми със студентките да не бъде повече от ръкостискане или потупване по рамото", обясни Сабато пред "Шпигел". Според него физическата атака на Буш спокойно може да бъде обект на съдебен процес в Щатите.

11-ти юли.Амеиканската армия обяви че няма да продължи договора с Халибъртън,фирмата на вицепрезидента Дик Чейни.За миналата година са прибрали 7 милиарда долара..

На 12-ти юли Доналд Ръмсфелд посети "изненадващо" Ирак и каза "Всеки път като дойда виждам напредък"
В края на месеца когато го попитаха близо ли е  Ирак  до гражданска война,Ръмсфелд отговори "Не знам".После няколко хиляди американски вохници бяха пратени в Багдад от други части на Ирак.

20-ти юли Американските окупационни власти обявиха 40% увеличение на среднодневния брой атаки в последните пет дни(34 на ден) в сравнение с периода 14 юни-13 юли.

Броят на добре подготвените иракските войници и полицаи   през юни 2006-та е 265 000.През юни 2005 са били 169 000.

През юни 2005 в багдатската морга са донасяли по около 25 убити.За миналия месец са стигнали 50 на ден.

На 23-ти юли Садам Хюсеин влезе в болница след двуседмична гладна стачка срещу убийствата на неговите адвокати.Трима от адвокатите му са убити досега.

Според сметките на Асошиейтед прес за първите 18 дни юли са убити най-малко 695 човека.

Агенцията на Пентагона, отговаряща за тила и снабдяването, незаконно е продавала хиляди единици военно оборудване, което впоследствие е попаднало в Китай и Иран. Това се посочва в доклад на американската Сметна палата.През юни т.г. агенти под прикритие на Сметната палата купили от Пентагона оръжие за $1 млн. с белязани банкноти. Оръжието, сред което и РПГ, предвидено за унищожаване, се продава свободно дори в интернет на адрес www.gov.liquidation.com. Представители на ведомството съобщили пред агентите, че част от намиращото се в излишък секретно оборудване вече е било експортирано за Китай и Иран, предаде Ен Би Си. Сметната палата е разкрила най-малко 79 купувачи на 2669 забранени за продажба стоки на стойност 466 млн. долара за последните 7 месеца.
В rollingstone.com има статия за тайна подготовка за война с Иран.
 
23-ти юли Опозиционен депутат от британския парламент заяви, че британският учен Дейвид Кели, който се усъмни в разузнавателните данни за наличието на иракски оръжия за масово унищожение, вероятно не се е самоубил. Разследване през юли 2003 г. заключи, че някогашният инспектор на ООН е извършил самоубийство. Смята се, че той е направил това, след като каза, че правителството на Тони Блеър е “разкрасило” разузнавателни данни преди американско-британската офанзива в Ирак.Заради Кели замалко да закрият Бибиси и шефът и си хвърли оставката.

Анкета показва че половината американци вярват че през 2003-та когато започна войната  Ирак са имали оръжия за масово унищожение.Странно обаче преди една година 36% са имали такова мнение.Повторението на една и съща лъжа е майка на знанието за американците.

Халибъртън са прибрали 20 милиарда от войната в Ирак.На Ирак обаче "работата " която са свършили ще им струва 8 милиарда загуби

96% от 28 милионното население на Ирак получава безплатна храна.През 2005 за 4 милиарда долара,през 2006-та за 3.

В.Сега-Американското Министерство на вътрешната сигурност харчело неоправдано много пари при сключването на договори, като за наемането на контрактори не са провеждани търгове, писа в. "Вашингтон пост".
Изданието се позовава на доклад, изготвен от конгресмени, който трябваше да бъде представен вчера. Според него ведомството, ръководено от Майкъл Чертоф, допуснало "сериозно надценяване" или "лошо управление" на 32 контракта на обща стойност 34 млрд. долара. В доклада се казва още, че сключването на сделки без организиране на търгове и липсата на мениджъри, които да се занимават със сключването на договори, създали система, подходяща за извършването на злоупотреби.
Сред съмнителните контракти били такива за наемането на скенери, охраната на границите и осигуряването на подслон на хора, пострадали от урагана "Катрина" миналото лято, пише още в. "Вашингтон пост". Разкрита била и система за наблюдение по границите с Мексико и Канада, която не работела, тъй като камерите се разваляли при излагането им на сняг, лед и голяма влажност.
Изготвеният от конгресмените доклад предупреждава също, че Министерството на вътрешната сигурност ще продължи да прави грешки, тъй като дава на контракторите прекалено много свобода и не осъществява достатъчен контрол върху действията им.

На 31 юли  25 служители от компания, която продава мобилни телефони бяха отвлечени в центъра на Багдад от мъже с полицейски униформи.


Тагове:   юли,   Около,   Него,   Какво,   Ирак,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ssstto
Категория: Политика
Прочетен: 9809627
Постинги: 1481
Коментари: 5889
Гласове: 7094