Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2007 16:50 - Последният фантастичен разказ на Любен Дилов-син е "110 архонти"
Автор: ssstto Категория: Новини   
Прочетен: 3293 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 26.01.2007 16:57


Последният фантастичен разказ на Любен Дилов-син в стил “Шифърът на Леонардо” се казваше “110 архонти”.С него синът на големият български фантаст Дилов(баща) и неговият обръч от “журналисти”се опитват  да защитят “архонт” Слави Бинев.Основата на фантастичният разказ е,че през 1393 година  в църквата “Свети 40 мъченици” в Търново са били убити последните български архонти.И в тази фантасмагория както в Шифърът на Леонардо  авторът разбира  от историческите факти колкото свиня от кладенчова вода преследвайки не само лични интереси.Любен Дилов-син още не е дал смислено обяснение с  какво е заслужил Слави Бинев да му дават духовен сан-дали е построил църква,дали е дарил нещо на църквата,дали спазва Божийте закони?

Господин Дилов-син,хората не пасат трева,а вестник Новинар го чета защото е изключително забавен.

проф. Георги Бакалов, зам.-ректор на Софийския университет “Св. Климент Охридски”:
Били са убити 110 боляри по заповед на турския управник, който управлява Търново след превземането му, но те не са с титла архонт, а са боляри. Това, че на гръцки могат така да се нарекат - да. Ако следим гръцкия текст - там са били затворени и убити архонти, т. е. хора, оторизирани с власт, но като самостоятелна титла, която да се дава от църквата - такава практика няма. Просто има едно некомпетентно виждане за някои неща. Вероятно много хора са подведени от неясните информации, които изтекоха.
Подчертавам - такава титла няма, това е нарицателно за лице, което притежава власт. Ако това лице е княз, например княз Борис, той може да бъде наречен на гръцки архонт. Ако е крал, цар - по същия начин. Във Византия се прави много ясна разлика между длъжностна титла и титла, която изразява почтително отношение. Например титла, която изразява почтителност за заслуги, е титлата севастократор. Или титлата севаст. Но архонт - такава титла прост няма. Това е в общия смисъл човек, който е овластен. Но това не е благородническа титла и е много нелепо и некомпетентно да се пише, че архонт е била равна на херцог. Това е абсолютно невярно.               http://focus-news.net/?id=f5921



Тагове:   разказ,


Гласувай:
0



1. анонимен - и кво ще рече това, че в министерския ...
26.01.2007 17:09
и кво ще рече това, че в министерския съвет и президента в купом всички са архонти тоест властимащи а ние да не знаем:) или и това съм го разбрал не правилно.абсолютно си прав но нали знаеш докато умните се на умуват, лудите ще се на лудуват:)
цитирай
2. ssstto - Става дума
26.01.2007 17:18
за времето на Византия
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ssstto
Категория: Политика
Прочетен: 9806213
Постинги: 1481
Коментари: 5889
Гласове: 7094