Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2008 15:09 - Пограмата за пропаганда на Пентагона
Автор: ssstto Категория: Политика   
Прочетен: 1595 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 29.05.2008 23:47


 Никой от Ню Йорк Таймс не се появи тази година на ежегодната среща на политици, журналисти и блогъри във Вашингтон на 26-и април. В Таймс се чувстваха използвани и измамени.

След като съди Пентагона две години за достъп до осем хиляди страници документи, имейли и записани чат разговори Ню Йорк Таймс накрая ги получава. На 20-април вестника пуска статия от която става ясно, че според разкритите документи от 2002-а година Пентагонът  е провеждал кампания срещу американския народ.

От тогава пенсионирани военни с високи чинове в качеството си на платени "военни анализатори" на американски радиа и телевизии хиляди пъти са обяснявали в ток-шоута и новинарски емисии сложността на военното дело на неуките и наивни зрители. Tези хора станали познати лица, заради чиято дълга служба в армията те имат знанията и уменията да дават авторитетно и обективно мнение. Под маската на обективността им обаче се е криела програма за пропаганда на американското военно министверство, която е използвала "анализаторите" като троянски коне.

Тези "експерти" предстайки "личното си професионално мнение" за войната в Ирак , Афганистан, борбата с тероризма и други заплетени военни въпроси са работили за да представят гледната точка на администрацията на Джордж У. Буш и да осигурят   благоприятнно отразяване в медииното пространство на намеренията и действията на държавата. Пропагандната програма е била разработена от тогавашнaта говорителка на Пентагона Виктория Кларк.

Повечето "анализатори" са имали явен конфликт на интереси който е останал скрит за зрителите- те били обързани с фирми доставчици на Пентагона като служители, инвеститори или лобисти за такива фирми. Никой не си е направил труда да ги попита "Да не би да имате някаква връзка с производителите на бронижилетки, оръжия, строителни фирми и фирми за охрана печелещи луди пари от окупирането на Ирак".

На "анализаторите" е бил осигуряван достъп до секретна информация, летели са до Ирак и затвора Гуантанамо на държавни разноски и преди да се появят по телевизията понякога са получавали инструкции от високопоставени държавни служители включително вицепрезидентът Дик Чейни.

Статията на Ню Йорк Таймс  не получила широк отглас в американските мейнстрийм медии-нямало гигански заглавия по първите страници на вестниците, нямало разтягане на лукуми в ток-шоута и порой от въпроси към военния министър Робърт Гейтс. Скандала бил отразен само от обществената телевизия PBS.

Проучване на организацията Media Matters for America за споменатите в статията на Ню Йорк Таймс двайсет анализатори сочи, че от първи януари 2001 година те са се появявали общо  повече от 4500 пъти по големите американски телевизии и радиа ABC, ABC News Now, CBS, CBS Radio Network, NBC, CNN, CNN Headline News, Fox News, MSNBC, CNBC и NPR.

Самият Ню Йoрк Таймс също се оказва замесен в манипулирането на общественото мнение чрез журналистите си Майкъл Гордън и Джудит Милър. В статия от 8-и септември, 2002, те пишат, че за Ирак е от първостепенно значение да се сдобие с ядрено оръжие, а така също и позовавайки се на високопставни източници за задържани алуминиеви тръби които щели да се използват за добив на уран. Фалшивата нформация за алуминиевите тръби е била подхвърлена от бившия съветник на вицепрезидента Дик Чейни - Люис "Скутър" Либи. Тази статия, всяла страх по целия свят, вероятно е допрнесла най-много от всички журналистически материали за осъществяването на плановете на Буш да нападне Ирак.

 Говорителката на Белия дом Дана Перино защити програмата и намери за напълно уместна щом осигурява информация за хората които се интересуват.

Преди месец, на 28 април, една седмица след статията на Ню Йорк Таймс Пентагона обявява, че прекратява програмата .

Кандидатите за президент от Демократическатъа партия Хилъри Клинтън и Барак Обама осъдиха пропагандната програма на Пентагона, а кандидатът на Републиканската партия Джон Маккейн  мълчи. Сегашният президент също е от републиканец . 

В английската Уикипедия вече има страница за програмата на Пентагона.От българските медии само вестник Сега, с тираж от около 
10 000, броя пусна 5-10 реда. А някои хора смятат, че българското общество е най-зомбираното.

Миналия ден nytimes.com писа, че по аферата започват две разследвания-на Главния инспектор на Пентагона и ам.Сметна палата.






Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ssstto
Категория: Политика
Прочетен: 9782155
Постинги: 1481
Коментари: 5889
Гласове: 7094