Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2011 21:18 - БОРКОР или БОРЧВОР, но стартира зле
Автор: ssstto Категория: Политика   
Прочетен: 1617 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 19.02.2011 16:26


Сутринта в сряда премиера с опияняващи фанфари обяви по БТВ, че Румен Миланов ще бъде шеф на центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност, наричан за кратко БОРКОР.

  Същия ден, а и на следващия народът се възрадва по новия легион, който Бате Бойко обеща да хвърли срещу фигурите с неясни лица  под качулките и витаещи в сенките, и разпространяващи съвременните чуми  Корупция и Престъпност.

На втория ден след радостната новина за БОРКОР-а народа осъмна  раздрусан от глава  до пети от непотвърдената информация за четиримилионен подкуп, даден на висш гербер, за да бъдат отстранени шефа на митниците Ваньо Танов и заместника му Антоний Странджев (вторият е отстранен, а първият е на път). Слухът бил снесен в алабастровото ушенце на Странджев от Румен Петков, който пък се позова на слухове в Народното Събрание.

В края на миналата година Румен Петков съобщи, че  Ваньо Танов е разработван, нещо което министър Цветанов най-витиевато все отричаше, даже и след като изплуваха СРС-тата. Точните думи тогава на социалиста бяха "аз гадая,  че е разработван".

А премиерът ни за пореден път доказа, че макар да изглежда солидно като Титаник, на нервите му може да се разчита колкото на Хинденбург или сал от сламки в буря. Вбесен от въпрос  за четиримилионния подкуп, той прекрати преждевременно пресконференцията с обяснението, че става въпрос за слух. Както преди мъдро ни е съветвал той, който хвърля обвинения в пространството, трябва да има и факти за тях

От друга страна България е страна в която непотвърдените слухове се разпространяват лично от премиера, служещ си с недомлъвки, и напоследък изпадащ в положението да се опровергава сам. 

Миналия месец този неразбран Шекспир каза:"начина по който и той (президента) и БСП се опитват да ги използват(изтеклите СРС-та) за мен е красноречив, че стоят зад тях", а на следващия ден българският премиер заяви "аз не съм вложил този смисъл когато съм го казал".

След това с помощта на медиите ни внуши, че взрива пред редакцията на "Галерия" е  инсцениран от самия вестник и Алексей Петров, който пък стоял и зад опита за покушение срещу Цветелина Бориславова. Всъщност, недоволстващият днес от разрпространяването на слухове за 4 милиона подкуп премиер, преди седмица на два пъти използва мъгливата фраза " тези хора". А днес ни разубеди с "аз изрично подчертавам, че не съм имал него предвид".

    На втория ден от  новината за ДАНС2.0, докато изпадналите в захлас  опитомени маймуни радостно копипесйтваха в блоговете си  биографията на шефа на БОРЧВОР, негова заместничка Елеонора Николова гастролира  в няколко телевизии. Тя попари надеждите в гръмките заглавия как новата агенция ще лови корупцията "в зародиш", защото БОРКОР щял да има не оперативни, а само аналитични функции, каквито трябваше да има ДАНС, и  сигнала за подкупа, може би ще  бъде разгледан, като "технология". 

 Ами случая с Мишо Бирата? Защо никой не попита Елеонора Николова за мнението и за Мишо Бирата? И този случай ли ще бъде разглеждан само като "технология"? Като технология как  може премиера да  разпъва политическият чадър над крупни бизнесмени и това да е напълно законно? Как е нормално премиера да се държи като всемогъщ фараон, господар на цялата земя и съдбите на поданиците и на когото е позволено всичко? 

Но ние вече си имаме не една институция, прекланяща се  пред такова безсрамно корупционно поведение -прокуратура, Народно събрание, ДАНС, полиция. Случаите с Мишо Бирата и 4-те милиона подкуп биха могли да покажат ще има ли смисъл от новата служба -ако подхванат сега управляващите  БОРКОР няма да се превърне в БОРЧВОР. Но засега според думите на Елеонора Николова няма поводи за оптимизъм. 

Атанас Атанасов: БОРКОР е абсолютно ненужен. Когато по един и същ проблем създадеш няколко институции, които започнат да се конкурират помежду си, това може да доведе само до голяма беля.




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ssstto
Категория: Политика
Прочетен: 9809627
Постинги: 1481
Коментари: 5889
Гласове: 7094