Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.03.2023 17:44 - Кирил Петков е еманация на ходеща измама
Автор: levicata Категория: Политика   
Прочетен: 1983 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

- Има някаква вероятност „Левицата“ да влезе в парламента. Подпомагате ли Корнелия Нинова в амбицията й да довърши БСП? 

- Тя определено прави каквото може. Но нашата амбиция е обърната към тези 700 хиляди лявомислещи избиратели, които на последните избори просто не излязоха да гласуват. В този смисъл „Левицата“ е решение на проблема, а не част от проблема! За номалния човек е неразбираемо защо Корнелия не се безпокои от десницата. Защо не се занимава с ГЕРБ. Защо не се занимава с ДБ и ПП, тези, които погромиха българската енергетика. Корнелия говори за енергетиката в несвързани твърдения. Например, че БСП е партията, която се бори за енергетиката, а ние много добре знаем, че през 2009 г. беше прекратен проектът „Белене“. Корнелия явно не се притеснява от човека, който подписа продажбите на „Марица 1“ и „Марица 3“ на американците. Той подписа и продажбата на „Нефтохим“ на руската компания „Лукойл“. И сега този човек е силно смутен от руското влияние в енергетиката и се бори с „Нефтохим“ – Бургас. 

- Кой е този човек?

- Г-н Атанас Атанасов. Законът изискваше, когато се продават стратегически обекти от значение за националната сигурност, да се прави доклад от националната служба за сигурност. И трите доклада за „Марица 1“, „Марица 3“ и „Нефтохим“ ги е подписал лично Атанас Атанасов като шеф на националната служба за сигурност. Самият аз като министър на вътрешните работи спрях продажбата на корабостроителницата именно по доклад на НСС. Преди това практиката беше, че продаваме всичко без изобщо да се интересуваме какво ще правим утре. Корнелия не се безпокои от партньорство с тези хора, а е насочила усилията си срещу „Левицата“. С една доста обидна за гражданите фраза, че „Левицата“ къса живо месо от БСП. Но аз мога да се разгърна достатъчно цветно на тема кой разхвърли остатъците от БСП на чакалите и койотите.

Ако БСП наистина имаха отговорно и почтено ръководство, трябваше да напуснат кабинета „Петков“, когато Кирил Петков по безпрецедентен начин изгони 70 души от мисията на Русия в България, включително готвачи и електротехници. Най-малкото е, че не беше спазена никаква процедура. Но БСП си остана в кабинета без проблем. Извратеняшко е, нали?! Кирил Петков извърши посегателство върху междудържавните отношения. Драган Цанков преди 100 години произнася по повод на подобно напрежение между България и Русия следната уникална фраза: „Пет минути политика не могат да променят историята.“ Оказа се, че пет минути политика на Кирил Петков с мълчаливото участие на Корнелия Нинова промениха основите на нашата история. Явно Драган Цанков е бил наивен. Затова казвам, че „Левицата“ е решението на проблема вляво. 

- Каква е тази книга, която държите в ръце? 

- Величаеща нацизма. Ето какво пише на корицата. „Тази книга представлява и предоставя на читателя възможност да се запознае с едни от най-видните генерали на Вермахта. Повечето от тях са с аристократичен произход и знатно потекло. Каква роля изиграват Франц Халдер и Вилхелм Кайтел за формиране на военната машина на Хитлер?! Книгата прави оценка на пълководческия талант на генералите на Вермахта. Повечето от тези генерали са заклети последователи на Фюрера. И остават верни на режима му до самия край.“ И така нататък. Тоест издателите ни уверяват, че ние се гордеем с тези хора. Искам да ви кажа, че атмосферата на фашизиране на България е абсолютен факт. Когато един човек с безспорна липса на интелект и с проблеми, по които може да се класира на Четвърти километър, отива и троши плочата на Паметника на Съветската армия, не може всички телевизии да го показват от един добронамерен ъгъл. И той казва: „Първата ми причина е, че мразя Съветския съюз и съм антикомунист.“ Аз съм написал писмо до СЕМ, но не знам дали ще доживея отговора поради моята вече преклонна възраст. СЕМ трябва да се изкаже по това дали медиите насаждат омраза с подобен род репортажи и предавания. Кому са нужни двайсетминутни интервюта с подобни хора?! Като този трошач на табели. Чупенето е провокация. Но отразяването и подпомагането му, подкрепата на неговите мотиви, това е политика. Чупим плочата, оскверняваме паметника на граф Игнатиев във Варна, подкрепяме мотивите им в разни предавания, издаваме подобни книги... и тази линия с фашистки уклон не смущава никой. 

- Действията на Корнелия Нинова са изцяло в конфликт с избирателите на БСП. Най-ярко изражение на това беше лакомото й участието в кабинета „Петков“. Била е съвсем наясно, че износът на оръжие е за Украйна, но се маскираше, че не изнася и един патрон. Докато накрая Кирил Петков и Асен Василев си приписаха дивиденти, че именно те са спасили Украйна. Докога на върхушката на БСП ще се прощава това лицемерие?

- Индианците имат много мъдрости и една от тях е, че дори мъртвата риба може да плува по течението. Течението, навикът, чувството за принадлежност води гласуващите за БСП. Въпреки че това чувство е доста изкривено спрямо действителността. Но ако говорим за измамите на върхушката, те не са само патент на БСП. И го казвам като човек, който е изключен от БСП. Без до ден днешен да знам защо. И го казвам като човек, който не е кандидат за нищо. Но го казвам като човек, който познава процесите през всичките тези 33 години. Аз не мисля, че електоратът на „Левицата“ и БСП е един и същи. По две причини. Тези 700 хиляди лявомислещи хора вече изобщо не са електорат на този или онзи. Това са хора излъгани. Хора, които се чувстват употребени. И ви давам пример. Кой си спомня днес, че през 2013 г. правихме референдум за „Белене“?! 

- Първо БСП много дълго тупкаше топката, когато беше на власт и можеше да придвижи проекта. А след това инициира референдум. 

- Не искам да влизам в подробности. Но тогава излъгахме един милион души. Ние, БСП, направихме референдума и скрихме топката под леглото.  

- При евентуално влизане в парламента бихте ли подкрепили вариант за експертен кабинет? Например предложен от ГЕРБ или пък от ПП/ДБ?

- Уверен съм, че ще влезем в парламента. И то заради честния и принципен разговор с хората, които имат леви убеждения. Няма от какво да се безпокоим. Ние изобщо не се притесняваме да покажем големите измами на последните две години. През 2021 г. Кирил Петков обеща, че през 2023 г. в Ловеч ще има завод за електрически автомобили. И подписа договор, с който направи държавата ни стратегически партньор на съмнителна компания. Защо никой не се притеснява от тази огромна измама?! Виждаме, че има хора, които буквално живеят от лъжата. Живеят, за да лъжат, разбирате ли?! Ами нека ви припомня случая с „Джемкорп“, когато Асен Василев каза, че американското посолство е завело инвеститорите в Министерския съвет. И после американското посолство се наложи да се разграничава от тези негови твърдения. Не е ли много странно, че бившият американски посланик в България се оказва пряко ангажиран с най-тежките корупционни схеми в енергетиката ни! Това е неопровержим факт.

И тук много ясно искам да подчертая, че САЩ са си присвоили правото да раздават оценки в ежегодните си доклади. Но същевременно подминаваме декларацията на Джеймс Комър, който е шеф на Комисията по надзор и отчетност в Камарата на представителите. Той твърди, че синът на Байдън е получил много милиони от Украйна и Китай, и че застрашава националната сигурност на САЩ. Така че американците изобщо не са застраховани срещу корупция, въпреки че оповестяват назидателни доклади. Тъкмо обратното. Грубата намеса на посланик Мустафа има връзка със забавянето на въвеждането на гръцката връзка в експлоатация. Спомняте ли си милата целувка на Бойко Борисов с посланик Мустафа между две тръби?! Там. На мястото. И аз отидох след една седмица. Там. И тръбите ги нямаше. И съм го показал това и на журналисти, и на моята страничка във Фейсбук. Може ли някой да излезе и да каже, че не е корупция този случай?! Американският посланик Мустафа какво отношение има към тази връзка? Например един от служебните ни министри е на посещение в Гърция на среща посветена на българо-гръцката връзка, и съответно посланик Мустафа също присъства. По каква причина? Аз съм убеден, че тя е оказала влияние това да се случи така, а онова да не се случи иначе. И забавянето с една година и половина ни лиши от евтиния азерски газ. Андрей Кончаловски преди десетина години каза, че живеем в условията на много бързо скъсяваща се обществена памет. И днес констатираме правотата му, друго не ни остава. Това е най-корупционният проект от много години насам. Избрана е гръцка фирма-изпълнител с български мениджмънт, но изцяло под контрола на гърците. На гърците им е било удобно. 

- Едва ли американският посланик е способствал за забавяне на изграждането на българо-гръцката връзка. Но гърците са имали интерес да забавят строителството, защото газът минава през тях и те печелят от това милиони евро.

- Безгръбначието на правителството „Петков“ беше повече от видимо. Но аз около това безгръбначие имам и друг много съществен въпрос: съществува ли лаборатория във ВМА, която извършва специфични проби върху населението? Ние от „Левицата“ искаме да знаем кой, кога, как разреши да има такава лаборатория. Защо я разреши? Какви ползи ние имаме от подобна лаборатория?! Не е ли доста притеснително наличието на такава лаборатория?! Един британски депутат иска разследване на действията на правителството на САЩ на територията на Великобритания. Точно по такъв случай. „Левицата“ иска подкрепа, за да задаваме именно такива въпроси, които никой не поставя. 

- Как ще коментирате съсипването на „Булгаргаз“? 

- Съсипването на „Булгаргаз“ очевидно е целенасочена политика, обслужваща интереса на посредниците. Паралелно с оскъпяването от посредниците, в един определен момент през септември „Булгаргаз“ дори се наложи в продължение на няколко дни да продава на безценица скъпия газ, който купувахме. Има доклад на КЕВР по случая. И тук отговорът на прокуратурата за причинената щета от 10 млн. лева е повече от задължителен и изключително важен. Става дума за щета поради пълна некадърност. Съсипването на „Булгаргаз“ е съзнателен погром! Да прекъснем плащанията си по активния ни договор. Аз нямам никакво съмнение. В момента също така строим 60 км газопровод България-Сърбия. И този газопровод трябваше вече да е пред приключване. А той е едва в началото. Но за сметка на това от 140 млн. лева увеличиха цената с още 40 млн. лева плюс още 7% непредвидени разходи и вече говорим за около 200 млн. Тоест 60 км ги планираме за 200 млн. лева. На относително равнинен терен. Няма такъв скъп газопровод в света и това не смущава никого.

Ръководството на „Булгартрансгаз“ се усмихва с еднакъв успех на всички власти от 7-8 години насам. „Булгартрансгаз“ е недосегаем. Непрекъснато питаме дали някой ще ни позволи да направим това или онова. А най-големият удар по националната ни сигурност идва от САЩ! Натиск за прекъсване на договора за тръбопроводен газ. Резултатът от съсипването на „Булгаргаз“ в момента е хаос и оскъпяване. Натиск за поръчки към ВПК-то на САЩ. Ние им дадохме 3 милиарда лева за едни самолети, дето трябваше да са вече тук. Самолетите ги няма! Всички говорят, че сме в условия на война, че Байдън е обявил, че сме предна линия, а точно САЩ ни лишиха от самолети и ние не им търсим сметка. Все едно нищо не се е случило. 

- ПП се появиха след революцията, в която и вие участвахте. Вие сте в добри отношения с Радев и президентския кръг, не може да не знаете кой представи Кирил Петков и Асен Василев на президента, на какво основание бяха назначени за министри? 

- Само президентът Радев може да отговори на този въпрос. Но от мига, в който те се появиха в общественото пространство, не съм спестил абсолютно нищо. С известна гордост искам да споделя и да подчертая дебело, че не познавам тези хора. Аз първи попитах, как е възможно човек, който не отговаря на конституционните изисквания, да бъде назначаван за министър. Не може само защото някой го е вкарал в самолета, с който президентът е ходил до Китай, само защото е досаждал тук и там по време на посещението в Китай, да му се гласува такова доверие. Въпросът как Кирил и Асен са се сближили с Радев и са му спечелили доверието е много сериозен въпрос. Аз не съм спрял да говоря, че Кирил Петков е еманация на ходещата измама! Този човек излиза по БНР и казва: „Спрях 800 кредита по 50 млн. лева, които са в процедура на одобрение от ББР.“ И заради това мафията го била намразила. Кирил изобщо не може да сметне за какви пари става дума. Това прави 40 млрд. лева. И това е икономически министър към онзи момент! Поради собствената си неграмотност и некадърност не може да си даде сметка какво говори. А коя е мафията, която работи с ББР, не знам. И знаете ли, той не се е объркал, както по-късно се опита да обясни. Просто човекът си лъже! Кирил Петков е измамник, който изобщо не се безпокои от това, че лъже. Но с извинение, и медиите, и институциите, го накараха да се чувства недосегаем измамник. Те му помагаха през цялото време. Аз лично нямам пропуснат ден без опит да ги разобличавам. 

- От думите ви разбирам, че кабинет, предложен от ПП/ДБ, „Левицата“ няма да подкрепи?

- „Левицата“ е готова да бъде опозиция. Няма друга формация, която да участва в тези избори и да го е заявила толкова ясно. Ние ще бъдем опозиция. Ние сме гарант, че опозиция ще има. И че тази опозиция няма да е деликатно, слугинажно настроена. 

- „Левицата“ заготовка ли е на Румен Радев? Ако сте сподвижници с него, логично е да търкаляте нещата към нови и нови избори, вместо към търсене на изход за редовен кабинет?

- В листите на „Левицата“ има хора, които участваха активно в кампанията на президента Радев. Но това не поставя „Левицата“ в зависимост от президента. Нашата основна мисия е да не допуснем коалиция на войната. Каквато вече имахме. Много малко анализатори и медии се смущават от това, че от около година се говори само за евроатлантическо мнозинство, а не за българско мнозинство. От трибуната на парламента почти всички заклинания започват с евроатлантическите ценности и че ние сме направили ценностен избор. Истината е, че нито изборът е ценностен, нито сме го направили ние. Този избор ни беше наложен. Но кухите фрази не се коментират в публичното пространство. И в резултат стигаме до избор на хора, за които националният интерес няма значение. За тях има значение да бъдат щипнати по бузките и потупани по дупетата, да попаднат в парламента и да свършат някои поставени отвън задачи. 

- Убеден ли сте, че ГЕРБ са вашия основен враг? Ако Румен Радев не беше поставил Кирил Петков и Асен Василев, връщането на ГЕРБ с такава висока активност щеше да е по-трудно. Румен Радев улесни ГЕРБ

- Това, че Кирил Петков има най-съществен принос за връщането на Борисов, е вън от съмнение. Последните дни го доказаха по един убедителен начин. Имам предвид доклада на Държавния департамент. Впрочем министър Рашков дължи обяснение пред обществото бил ли е притискан от премиера Кирил Петков да арестува Борисов! Дали е бил притискан или не, това изобщо не го оправдава за незаконните действия. Но отговорът е важно да прозвучи пред обществото. Рашков е длъжен да отговори ясно пред обществото. Колкото дали ГЕРБ са нашия основен враг, ще кажа следното. България в момента има един основен проблем. И той е тази коалиция, която се подготвя – коалиция на войната. 

Повдигам и въпроса за отношението на европейските институции към България. Искат да забранят розовото масло. Ние пак си мълчим. Чест прави, че Петър Витанов зае ясна позиция. България, българските традиции и българските ценности не съществуват за Европейската комисия. Искам да ви подаря една книга за Илинденско–Преображенското въстание, която ние сме подарили на Бойко Борисов, докато беше премиер, преди 7-8 години. Извадили сме цялата кореспонденция на посланиците на Австро-Унгария, на Италия, на Франция, на Германия и др., които говорят за български бунтове, а не за македонски вълнения. И онзи ден слушам как Франция е предложила компромисен вариант за Косово, мога да кажа на братята сърби, че този компромисен вариант трябва да го отхвърлят категорично и с всичка сила. Като имат предвид опитът на България с френското предложение. 

- Постижението да се хаотизира политическото пространство принадлежи на Румен Радев основно. Това напълно устройва САЩ, които предпочитат боричкащи се квазипартийки, притиснати от обстоятелствата, които изпълняват задания без особен размисъл. Справка: идиотщините на ПП.  

- Като не наричаме нещата с истинските им имена, ние ставаме съучастници. САЩ предпочитат да работят със слуги. Не с партньори. И това е към всички държави, независимо от техния мащаб. На тях им трябват слуги. Това не е само мое мнение. Такива анализи са правени от най-големите американски институти, които работят с Пентагона и други ключови институции. За да разберем американската логика, ще припомня думите на президента Рузвелт по повод на никарагуанския диктатор Сомоса: „Той може да е кучи син, но е наш кучи син.“ От 1994-1995 г. насам имаше един период, в който се съобразяваха с България, това е периодът от 2001 докъм 2008-2009 г. След това слугинажният манталитет доби колосални размери, които по същество поставиха България в унизително положение.

Неслучайно давам пример със самолетите. Неслучайно посочвам, че когато чиновници от американското посолство доведат една фирма, която е измамническа по същество, веднага българското правителство се оказва стратегически партньор на тази фирма – „Джемкорп“. Така не може! Българското правителство се оказва и стратегически партньор на „Нексо“. Разбирате ли?! Кирил Петков ни направи стратегически партньор като държава на компании, които са абсолютно измамнически. Вижте в Ловеч какво има там, където трябваше да има завод. Там е една огромна поляна със слънчеви панели. Те си действат, включени в мрежата. Кой издаде разрешение да се сложат там тези панели? Завод няма! Нищо няма от това, за което се говореше. 

- Зад ПП не стоят ли олигарси, настроени враждебно към Бойко Борисов и Иван Гешев. Финансират ли ги Божков, Бобокови, Цветан Василев и пр.? 

- Не знам дали в момента Божков има ресурс да финансира, но Прокопиев във всички случаи. Нека всеки един нормален човек да се разходи из София и да прецени колко са билбордовете, с които разполага тази мила коалиция. Това са милиони левове само за София. Тези билбордове имат собственици, тези собственици са ги дали под наем. Толкова ли е трудно да се провери кои са собствениците, на каква цена са отдадени, кой е платил наема и пр. Това са стотици билбордове в София. Разбирам, че може би ви изглеждам неадекватно с това, което подчертавам, но това са нашите пари. Те ги откраднаха от нас, от народа. Включително тези, които са им ги дали. Това не са пари, на които е платено ДДС. Давам най-тъпият пример, без извинение. Но тези пари всеки ден ни показват едни нагли физиономии от билбордовете.

И, представете си, ще има хора, които ще гласуват за тези нагли физиономии. Това е потресаващо! Чак такъв размах на кражби не сме виждали досега. Винаги като гледам Кирил Петков се сещам с умиление за Нейчо Неев. Това е човекът, който каза: „Ебати държавата, щом аз съм й вицепремиер!“ Има една огромна разлика между него и Кирил Петков. Нейчо беше изключително почтен човек. Извинявам се, че говоря така, малко с гняв, но... Един милион души в София не виждат ли тези билбордове? Градският прокурор на София не ги ли вижда тези билбордове, които по същество са пари, пари, пари? Заместник-председателят на ДАНС не ги ли вижда тези билбордове? Шефът на финансовото разузнаване в ДАНС не ги ли вижда тези билбордове? Всички ние виждаме какво направиха ПП. 

- Като бивш вътрешен министър какво мислите за записите, които прокуратурата извади? Има ли организирана атака срещу прокуратурата и МВР за отстраняване на хора, заговор срещу Гешев и пр. 

- Не мога да коментирам конкретен случай, защото не съм достатъчно запознат. Фактът, че вътрешният министър се дистанцира, най-малкото трябва да събуди размишления. Каквото и да кажа в момента ще е спекулация. Прокуратурата пуска съвсем частична информация. Аз по принцип съм противник на пускането на такива информации. И то убеден противник. Защото, когато върви някакво разследване, и пускаш такава информация, постигаш два негативни ефекта. По силата на сегашното законодателство е обезсилващ прецедент. Това означава, че ако нещо от разследването е публично огласено преди да влезе в съдебна зала, то става атакуемо от адвокатите и може да падне като мотив, като улика. И второ, казваш на всички заинтересовани, ето вижте какво имаме и вземете мерки по-бързо. Който е тук, да бяга. Който е там, да си не идва. Плюсове няма. 

- Кой води война срещу Иван Гешев и защо? 

- „И сега притиснати от необходимостта да реформираме съдебната си система и от недостига на време до ултимативния праг, ние имаме нужда от някакво спасително показание.“ Това са думи на Любомир Левчев от 9 септември 2005 г. Христо Иванов живее от смяната на главните прокурори от 2013-2014 г. Той не може, но иска да стане главен прокурор. 

- Едва ли Христо Иванов иска да стане главен прокурор. По-скоро е поръчка на кръгове около него за отстраняване конкретно на Иван Гешев? 

- Сигурно е поръчка. Сигурно и това го има. Но когато двигателят на съдебната реформа е човек, който е изключен от адвокатския съюз, тоест от правната общност, трябва да си даваме сметка за какво иде реч. Нямаме мярка. Това е безочие. Един човек, който адвокатската общност, която трудно може да бъде заподозряна в обич към прокуратурата, е изключила. Разбирате ли?! Човек, изхвърлен от правната гилдия, яхва, седи, люлее се, катери се върху гърба на съдебната система. И има хора, които в това виждат нещо нормално. Очевидно има заинтересовани страни, които държат Гешев да е там, където е. Но има и заинтересовани страни, които искат и правят всичко възможно Гешев да го няма, сега и веднага. Или поне натискат да бъде клатена прокуратурата. За да бъде дезавуирана, да бъде дискредитирана. Но знаете ли, това изобщо не е възникнало от момента, в който Иван Гешев стана главен прокурор.

Ще ви припомня какво беше отношението към главния прокурор Иван Татарчев. Какво беше отношението към главния прокурор Никола Филчев. Ударите върху прокуратурата абсолютно винаги са започвали от опороченото дясно. От Костов и кликата му. И то, казвам го като човек, който е бил отстраняван от длъжност от главния прокурор Иван Татарчев. Когато бях кмет на Плевен. По-късно ние имахме чудесни отношения с него, за съжаление той си отиде в тежка болка и мъки. Тези хора, Костов и кликата му, те никога не са възприемали държавата от институционална гледна точка. Те винаги искат да имат главен прокурор, министър на вътрешните работи и председатели на съдилища, но да ги имат като слуги. Те се обърнаха накрая и срещу Иван Григоров, председателят на ВКС. При тях стремежът за недосегаемост е осъзната необходимост. Не мога да спра да давам тези три примера, за които ви казах, „Марица 1“, „Марица 3“ и „Нефтохим“. С мариците Костов си купи индулгенция от американците, те никога няма да се занимават с него. Той им продаде двата най-ценни актива на българската въглищна енергетика. Руснаците също няма защо да се занимават с Костов, той им хариза „Нефтохим“ – Бургас. Да казваме „продаде“, това е много претенциозна дума за деянието, което извърши Костов. „Хариза“ е правилната дума. 

- Клатенето на Бойко Борисов създава повече проблеми, отколкото някакви измислени предимства за политическата хомеостаза. 

- Аз не мисля, че в момента някой клати Борисов. Ако може да се каже, че някой го клати, то това е той самият. Всичките му полюции на тема „ние сме най-големите евроатлантици“, „сега с нашите евроатлантически братя ще ударим Русия“ и пр., тези неща го клатят. Той отърча с чек за 3 млрд. лева преведени за самолети. И вместо този, който подписа договора вече да е в затвора, никой не се занимава с него и аз няма да се учудя, ако го видя да е кандидат за нещо.
Вижте, американците имат сериозен проблем. Работят с особени хора. Тагарев – бил е на щат в Министерството на отбраната на Украйна. Съветник на министъра на отбраната на Украйна. Нали се сещате, че Украйна беше част от СССР и службите им са градени по един манталитет. В онзи смисъл, бивши служители няма. Няма земна сила, която да ме убеди, че този човек все още не е на заплата в някоя специфична служба на Украйна. И когато аз му задам този въпрос, дали още е на заплата в специфична украинска служба, той никога не ми отговаря. Защото няма как да ме обори. Следващият, Бойко Ноев – ми той в Министерството на външните работи отговаряше за пълната хармонизация на България във Варшавския договор. Велизар Шаламанов – партиен секретар в Долна Митрополия на батальон. Най-младият партиен секретар на БКП. И тези хорица днес са първи евроатлантици. 

- Да се върнем пак на ПП. Като вътрешен министър, как оценявате корупционната чистота на ПП при положение, че основният им рефрен е борбата с корупцията. 

- Аз съм бил министър 3 години. Преди да стана министър съм живял в този апартамент, в който живея и сега. А един от министрите на Кирил Петков преди Нова година си е договорил имот за 4,5 милиона долара в Тайван. За седем месеца министерстване. Нека Кирил Петков да излезе и да каже: „Няма такова нещо!“ Нека да излезе. Питате ме, но няма да ви кажа кой е този министър. Това е само един пример. А отделно, изобщо не искам да навлизам в тази боклучава сфера, наречена лични отношения, но е грозно Кирил Петков да ползва правителствения самолет за вулгарни разходки. Не е прилично. И аз съм ползвал правителствения самолет, но не за такива цели. И тези хора ми говорят, че се борят с корупцията! 

- На предишните избори обявихте подкрепа за Стефан Янев. Какво ви разочарова в „Български възход“? 

- Отначало Стефан Янев правеше много добро впечатление. Хората мислеха, че не би могъл да ги измами много. Няколко конкретни случая ме разочароваха. Първият случай е гласуването за изпращане на оръжия в Украйна. След това аз предупредих ген. Стефан Янев съвършено почтено, коректно и ясно, че ние сме дотук. Не сме правили публични панаири, защото не е необходимо. Вторият случай е гласуването за смяна на горивото в АЕЦ „Козлодуй“, тоест сключване на договор с „Уестингхауз“. Този договор с „Уестингхауз“ за следващите десет години е напълно улав. Пети блок има едва още пет години живот пред себе си преди отново да му се даде лиценз за експлоатация. Не може без главния конструктор. А всички знаем кой е той. Министърът с катамарана допуска договор за гориво без да е изяснено нищо, без да е лицензирано горивото от Агенцията за ядрено регулиране. Какво ще правим после с това гориво?

Министърът с катамарана ще си го носи вкъщи ли?! През 2018 г. България преведе пет милиона евро на „Уестингхауз“, за да анализира собственото си гориво и да ни кажат става ли или не. Това е някакъв абсурд! Тази фирма произвежда това гориво, което трябва да анализира. Ние какво очакваме да ни кажат: „Абе тук има едни проблеми с горивото...“ Даваме им пет милиона и те още не са готови. Некадърност, несъстоятелност, интелектуална, инженерна, всякаква. Просто в момента искат да ни продадат това гориво, което са произвели за Украйна, но там вече не могат да го реализират. 

- Хайде да завършим така да се каже международно. Как оценявате визитата на китайският лидер Си Дзинпин в Русия? САЩ всячески се опитват да притискат Китай да се дистанцира от Русия, но виждаме обратното, разширяване на сътрудничеството. 

- Бих казал, че двамата държавни глави пропуснаха да отбележат, че досега най-големият резултат от санкциите срещу Русия е фалита на четири американски банки и една швейцарска. Всъщност тази визита на Си Дзинпин в Русия казва три неща. Първо, че светът е променен. (Не е в процес на промяна, а е променен.) В света вече няма едноличен лидер. Изказването на бразилския президент Лула да Силва буквално потвърждава това. Той казва: „Русия не е просто някаква държава, не е нещо незначително. Русия е много важна за осигуряването на мира в света в продължение на много векове.“ Бразилският президент отказва да посети Украйна, но му предстои посещение в Китай, нали разбирате за какво става дума?! Второ, БРИКС вече не е фактор, който просто можем само да анализираме. Организацията БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка) вече е активен, незаобиколим фактор в международните отношения. Нека се опитаме да сметнем военната и икономическата мощ на тези държави, и тогава да разберем къде сме ние. Третото нещо, което подсказва визитата на Си Дзинпин, е, че Китай има политическа воля и интелект да предложи мирно решаване на войната в Украйна. Ние в Европа готови ли сме?

Автор: Калина Андролова, интервю за "Гласове" , 23.03.2023




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: levicata
Категория: Политика
Прочетен: 34128
Постинги: 16
Коментари: 6
Гласове: 6
Архив