Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.05.2009 12:09 - Заблуждават ни за пиратите
Автор: ssstto Категория: Новини   
Прочетен: 3525 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 30.05.2009 12:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image 
© John Sherffius

Johan Harry e описал в Индипендънт преди около шест месеца колко много медиите премълчават за пиратите и как от 400 години продължават пропагандната традиция, създадена от британското правителство, че са били и са безчувствени диви престъпници. Всъщност в миналото тълпата често е спасявала пирати от бесилото.

Пиратите избирали своите капитани и всички техни решения са били вземани колективно. С други думи истинска демокрация, а не каквато е била в родната им Великобритания-според имуществен ценз.

Пиратите са романтични герои, въпреки че са непродуктивни крадци, те освобождавали африкански роби и живеели с тях като равни. Такъв хуманизъм в САЩ се случва през последната 1/4 на американската история. Освен това пиратите показат как корабите на търговския и военнния флот могат да се управляват по-добре- с не толкова брутални и потиснически начини.

През 1991 година неформалното правителство контролиращо онази част от страната на Сомалия на изток се срутило, а другото на Сомалиленд, на север, започна да търси международна подкрепа за признаване. Сомалийци гладували, нямало власт и западния свят видял чудесна възможност за печалба-като превърне сомалийските води в сметище за токсични отпадъци, включително ядрени.

Появили се мистериозни кораби, едните изхърлящи варели и други ловящи риба, понеже нямало кой да ги спре. Сомалийци не само умирали от глад, но и започнали да боледуват и сякаш били на път да мутират в орки. 

Рибарите започнали да се опитват да убедят нелегалните траулери и замърсители да се пръждосат изпълнявайки ролята на брегова охрана. И като не могли обърнали дебелия край.

Според сомалийския сайт WardheerNews 70% от сомалийците силно подкрепят пиратството като форма на националната отбрана. 

Eдин от лидерите на пиратите е казал "Ние не считатаме себе  си за морски разбойници. Смятаме за морски разбойници онези, които незаконно ловят риба в нашето море и го превръщат в бунище."


Тагове:   Сомалия,


Гласувай:
0



1. sis - Прави са си пиратите!
30.05.2009 12:34
ама ние нали се мислим за богопомазани!

А в едно интервю /макар и сега да не мога да го намеря/ единия от нашите моряци се оплакваше от лошото им отношение, и как ги карали да убиват птици, за да се нахранят сомалииците. Забрави и той как баба му е колела кокошки до вчера.

:):):):)
.... сигурно е кофти да си отвлечен, ама още по-кофти е да си гладен и болен!
цитирай
2. ssstto - sis :( :)
30.05.2009 12:39
последния или предпосления епизод на south park беше за сомалийците, накрая имаше една покъртителна сцена.
цитирай
3. vmir - Не бива да се сравняват така прибързано примитивни общества,
01.06.2009 21:38
които не могат да си решат дори въпроса за изхраването на населението с държави, в които ценностите на демокрацията са на почит от векове. И как да не гласуват като равни умиращи от глад хора, и как да не си изберат лидер, който да ги нахрани, и как да не го окичат с ореола на герой и мъдрец, ако намери и благовидна причина за хайдутлука?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ssstto
Категория: Политика
Прочетен: 9813564
Постинги: 1481
Коментари: 5889
Гласове: 7094