Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2007 08:01 - Татяна Дончева с две интервюта срещу кметът-популист (и вероятно гей)
Автор: ssstto Категория: Политика   
Прочетен: 1364 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 25.05.2007 09:43


Татяна Дончева от БСП даде две почти еднакви интервюта за "24 часа" и Дарик радио в един ден срещу кметът-популист който се облича като гей.И като истински гей на него не му пука от мнението на жените за него.

dariknews.bg/view_article.php?article_id=147246      АУДИО
Има реална опасност за пореден път политическият живот в България да бъде подменен от задкулисните играчи. Това заяви депутатът от Коалиция за България Татяна Дончева в предаването „Кой говори” по Дарик.
Според Дончева има групировки с амбиции не да свалят или да сменят, а да заемат местата в правителството.
„Голямата заплаха е олигарсите на България да яхнат властта. Именно това е основната причина за недоволството им от Сергей Станишев, както и заради това, че Станишев не може и не иска да им партнира”, категорична бе Татяна Дончева.
На въпрос за промени в кабинета, Дончева отговори лаконично, че това е работа на правителството и лидерите в тройната коалиция, което по думите й предстои да се случи в близките десетина дни.


http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=1049315
- Има ли шок и ужас в БСП след резултатите от първите евроизбори?

- Не. Не, не.

- Дори от факта, че един още "нероден Петко" като ГЕРБ ви победи?

- Много трудно можете да изкарате победител на тоя фотофиниш. На него нямат никакво значение позициите на първите трима с по 2-3 хиляди гласа разлика. Мисля, че това, което направи ДПС, много внимателно трябва да бъде анализирано.

- Защо, какво означава тази победа на ДПС?

- Това нещо означава, че българите, роптаейки непрекъснато, са в състояние да унищожат собствената си държава. Две години се дудне по темата колко непропорционално били представени турците във властта и как били преяли с власт.

И въпреки това българите си позволяват лукса да не гласуват. А турците въпреки дъжда да отидат сто процента при урните. Това означава, че те имат отношение към българската държава. А ние имаме отношение към нея като към чужда държава.

- Как все пак приемате загубата на БСП?

- В тази ситуация, в която беше кампанията, смятам, че не е загуба!

- Какво й беше на кампанията?

- Набутване на партията в груби скандали, от което има усещането, че хора вътре в БСП се мъчат да я свалят от власт. Смятам, че този опит не успя. И това е най-голямата победа в тази ситуация.

Сценарият, който предвиждаше резултатът на БСП да бъде смъкнат драстично, а ГЕРБ да сложи два-три мандата отгоре, не успя. Резултатът показа, че управляващата коалиция държи мнозинството.

И няма никакви, дори формални основания, за искане на предсрочен вот. През цялата кампания не съм била оптимист за повече от шест мандата. Кампанията е голяма обеца за някои от младите ръководители.

- За Сергей Станишев?

- Нямам предвид Станишев, а други млади дихатели, които много непредпазливо смятаха, че тази кампания е вързана в кърпа. Самата кампания на БСП беше слаба - нещо, което от години не е правено. Ние сме имали различни резултати, включително и тежки загуби, но никога БСП не е обвинявана в слаба кампания.

- Кои са тези сценаристи вътре в БСП, които искат да я свалят от власт?

- Няма как да обясниш, когато твоите министри имат активно участие в историята със скандала, че са непричастни. Няма как да обясниш, когато това е ставало достатъчно продължително време.

Премиерът пое ангажимент за проверка на фактите и в зависимост от тях да се вземат решения. Въпреки това пиари на член на кабинета започват да нагнетяват във всеки вестник идеята, че фактите нямат значение! Че общественото мнение не приема Петров!

Няма как да обясните дори последната седмица на кампанията, в която чувството за сигурност и за овладяност на ситуацията е част от изборния резултат. Става дума за няколко драстични полицействания по отношение на охраната на Съдебната палата при разпита на Младен Михалев-Маджо и за "Булгартабак".

Когато искате да направите демонстрация, вкарвайки качулки и фойерверки, гарантирам ви липсата на резултат от всеки обиск. Тогава става ясно, че правите демонстрации за сплашвания и за сила, а не искате правосъдие и създавате у хората чувство на несигурност.

Тази работа трябва да бъде анализирана също внимателно. И смятам, че този път БСП има възможност някои неща да бъдат решени по-радикално.

- Кои са тези "някои неща"?

- Първо, стига една група 17 години е диктувала по подмолен начин, внушавайки определени неща на общественото мнение, използвайки целия си ресурс на медиатори, включително и на контрол върху пресата.
(Кажи Бареков и Коритаров да стане ясно на всички,докога ще се цензурирате)

Второ, има много здрав смисъл нещата да се решават според фактите. И без да се крие нищо, да е ясно кое и защо сме решили така. Трето, има сериозно недоволство в БСП, хората не смятат, че всички са в бяло, даже от ръководителите. Но хората не обичат инспириране на процеси в самия връх на партията. Това нещо ги погнусява. Смятам, че и сега е така.

Сергей Станишев има всички възможности тези неща да бъдат решени. Вън от тези неща трябва да си дадем сметка, че през последните две седмици кампанията показа, че дори когато мерките, които препоръчва централният предизборен щаб и ИБ са верни, организационните механизми не сработват достатъчно.

Има занемарена организация от години и е много добре сега по средата на мандата и достатъчно месеци преди местните избори, вместо да си затваряме очите, да вземем сериозни мерки.

- Преди малко казахте Петров. Румен Овчаров ли имахте предвид?

- Петров е Петров.

- Румен Овчаров как трябва да постъпи в тази ситуация?

- Смятам, че в тази ситуация Овчаров не може да бъде гледан отделно. Как иначе да си обясните действията на няколко сугестьори в кавички? Които се втурнаха като бесни да обясняват, че фактите, искани от премиера, за което стана дума преди малко, нямат значение.

Позволете ми като политик и като човек да знам, че фактите винаги трябва да имат значение. И ако някой иска да вземам решение независимо от фактите, той обезателно ме тласка в грешна посока.

- Читателите непременно ще искат за разберат кои са тези сугестьори.

- Аз пък искам да ви кажа една друга работа. Изминалата седмица охраната на Съдебната палата по времето на разпита на един от подземните босове постави страната в странна ситуация. В Съдебната палата на столицата имаше ред полицаи, ред мутри. И някъде между тях съдебна охрана.

Гардовете на престъпния свят бяха приравнени с гардовете
на МВР?!

И чух, че държавата била възмутена. Напълно съм съгласна с това възмущение. Питам обаче защо нашата държава е възмутена от Младен Михалев-Маджо, бос на СИК, а не от неговия съратник от СИК, когото се каним да направим ключова фигура в държавата.

- Имате предвид Бойко Борисов?

- Нищо не казвам. Питам защо държавата е възмутена от отношението към Маджо, но има напълно обратното отношение към неговия съратник от СИК. Защо цялата преса, която е така благосклонна към съратника, е враждебна към Младен Михалев?

- Вие дърпате нещата към Румен Петков. Но след като Овчаров не може да бъде разглеждан отделно, защо Петков да може?

- Не дърпам нещата към Румен Петков по този начин. Разбира се, че и Петков, и Овчаров, и други неща трябва да бъдат разгледани заедно и в общ контекст. Аз поставям въпроса - защо обществото, гражданите и държавните институции, медиите имат различен поглед и различно отношение към две ключови фигури на СИК?

Кога ще разделим държавата от тези групировки, които ни стряскат? И в какво ще се изразява възможността да бъдат те разделени? Къде намирате разликата между Бойко Борисов и Младен Михалев? Защото аз не мога да намеря база за такова разделяне.

- Какво ще се случи оттук нататък в БСП?

- Трябва да протекат оздравителни процеси. Да изясним помежду си кой и защо докара тези скандали. Те не бяха докарани оня ден, за тях е работено повече от години. Всички, които работим в кухнята на БСП, знаем това.

Кой какви ги е вършил в правителството, в парламента, в партията и т.н. Ако имат имат някакви зависимости от кръгове и лица, които застрашават партията, името й, перспективите и позициите, нека да решим какво да направим. Знам, че е много лесно на думи, много е трудно на дело.

Понеже напоследък починаха няколко души, за които излязоха връзки също със силови групировки, бих ви попитала защо отразявате само кой е отишъл на погребенията им.

Не е ли добре да отразите и кой е ходил на рождените им дни. Имате богат снимков архив, от който може да стане ясно кои от политическите среди са били приятели на тези лица. Смятам, че това е почтен подход.

Да не говоря за това, че когато ходиш на рождените дни на един човек, е редно да отидеш да го изпратиш и в последния му път. Колкото и това да не ти е удобно.

- Какви процеси очаквате да се развият между трите партии в коалицията? Когато избухна скандалът с" Булгартабак", се чу, че Доган бил бесен и се заканил за сериозни разговори след евроизборите.

- Нещата в управляващата коалиция ще се решат от тримата лидери. На разговорите Станишев, Доган и Симеон ще отидат с резултатите на партиите си от тези избори.

Ако някой е искал Станишев да отиде с друг капитал, не си е направил сметката. Смятам, че в управляващата коалиция се разбира значението управлението да бъде стабилно, да се излезе от тази криза по възможно най-добрия начин.

За което, разбира се, могат да бъдат направени и компромиси и жертви, те не бива да бъдат на принципа на реципрочност.

- Общинските избори не са далеч, какво ще стане, ако ГЕРБ отново е победител?

- Как наричате нещо победител на един фотофиниш?! Това е просто смешно. ГЕРБ беше предопределен на тези избори да вземе 2-3 мандата превес и да ни сложат на ските още в понеделник сутринта с искането за предсрочни избори.

Но как ще коментирате резултата на Бойко Борисов в София? На какво отдавате това петкратно спадане на резултата в сравнение с вота отпреди година и половина?

Как ще обясните поведението на Борисов, който влиза в залата, вижда екрана, от който някой казва, че Доган е вероятният победител, обръща се и излиза.

Това означава, че този човек не може да понася нито победата, нито загубата. На кого тикате държавата в ръцете?

- Не медиите, гласоподавателите решават кой да управлява държавата.

- Медиите трябва да спрат да се изживяват като нещо странично. Те, както и гражданите, са част от едно и също нещо. Трябва да разбирате каква отговорност носите, а не всеки път да бъдете някакви съдници.

Медиите са четвъртата власт, но са достатъчно зависими от същите фактори, които свалят и вдигат правителства.

Иначе аз имам една мечта: да качим човека от СИК Бойко Борисов на върха на държавата и да го изпратим в чужбина да преговаря.

От едната му страна да стои Саркози, от другата - холандската кралица. Той да я потупа по гърба, да си надуе мускула и да й вика: "Пипни батко си..."



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ssstto
Категория: Политика
Прочетен: 9813286
Постинги: 1481
Коментари: 5889
Гласове: 7094